Consumul insuficient de lichide, mesele luate în grabă, mereu la alte ore şi cu un conţinut crescut de grăsimi şi proteine animale, somnul insuficient, activitatea intelectuală excesivă şi lipsa efortului fizic afectează starea noastră de sănătate,  provocând apariţia oboselii. Modificări minime în stilul de viaţă sunt urmate în scurt timp de rezultate spectaculoase.

Aceste schimbări constau în alegerea unei diete sănătoase şi a unei atitudini corecte faţă de alimentaţie, consumul a 2 litri de lichide pe zi, alocarea unui timp suficient pentru odihnă (un adult are nevoie de 6-8 ore de somn) şi activitate fizică (mers pe jos, înot).
Oboseala mai apare în perioade de stres, suprasolicitare fizică, privare îndelungată de somn sau după o boală. Dacă oboseala persistă după câteva săptămâni în care ne odihnim suficient, după ce ne întoarcem dintr-o vacanţă reuşită şi nu este influenţată de reducerea stresului intră în discuţie sindromul de oboseală cronică.
Acesta constă în oboseală care influenţează efectuarea activităţilor zilnice, cu o durată mai mare de şase luni, însoţită şi de alte simptome cum ar fi: dureri de cap, musculare şi articulare, dificultăţi de concentrare, insomnie, palpitaţii, scădere în greutate, transpiraţii.

Boli care generează sindromul oboselii cronice

Oboseala este un simptom frecvent care apare şi în alte afecţiuni astfel încât este necesar un diagnostic diferenţial. 
Următoarele boli au în tabloul clinic şi oboseala:

Anemia feriprivă 
- Simptome: paloarea mucoaselor, unghii friabile, piele uscată.
- Teste de laborator şi alte examinări necesare: hemoleucogramă completă şi  sideremia.


Endocardita
- Simptome: febră sau subfebrilitate, transpiraţii nocturne.
- Teste de laborator şi alte examinări necesare: VSH, hemoleucogramă, hemoculturi, ecografia cardiacă,.

Infecţii virale cu virus hepatitic B,C 
     - Simptome: lipsa poftei de mâncare, icter.
- Teste de laborator şi alte examinări necesare: determinarea transaminazelor, bilirubinei, gamma GT, a markerilor virali (antigen HBs, anticorpi HCV) şi efectuarea unei ecografii abdominale.


Neoplazii 
- Simptome: scădere în greutate, transpiraţii nocturne recente, alterarea stării generale.
- Teste de laborator şi alte examinări necesare: examinări paraclinice orientative (VSH, bilirubină, examen de urină, PSA la bărbaţi, examen de scaun pentru sângerări oculte),  ecografie abdominală şi radiografie de torace.


Hipotiroidismul 
      - Simptome: creştere ponderală, constipaţie, intoleranţă la frig.
- Teste de laborator şi alte examinări necesare: determinarea markerilor endocrini: T4, TSH, ATPO.

Diabetul zaharat 
     - Simptome: Diabetul de tip 1 - emisia unei cantităţi mari de urină diluată, senzaţie exagerată de sete. Diabetul de tip 2 – infecţii cutanate şi urinare.
– Teste de laborator şi alte examinări necesare: glicemia à jeun şi testul de toleranţă la glucoză.


Depresia 
Simptome: gândire încetinită, sentimente persistente de tristeţe, dificultăţi de concentrare, agitaţie sau anxietate. Medicul specialist psihiatru va preciza acest diagnostic.
Teste şi examinări necesare: examinare psihologică, electroencefalogramă şi examinări imagistice cerebrale.
Tratamenul sindromului de oboseală cronică este individualizat pentru fiecare pacient şi trebuie să se ţină cont de o eventuală patologie asociată. 


Remedii naturale în tratamentul oboselii 

Fitoterapie
Ashwagandha - rădăcina de ashwagandha are deosebite proprietăţi regenerante şi revitalizante, fiind indicată în stări oboseală, anxietate şi insomnii.
Angelica - considerată o plantă cu valenţe magice, angelica este utilă în tratarea asteniilor, depresiilor şi a unor afecţiuni gastrice.
Ceai verde - valoros antioxidant, ceaiul verde este un excelent energizant, revigorează organismul şi distruge radicalii liberi responsabili de îmbatrânirea organismului. 
Salvia - condiment încă din antichitate, salvia este utilizată cu succes în astenii, surmenaj intelectual şi în tulburări de menopauză.
Scorţişoara - este un veritabil energizant, tonic general şi un bun remediu pentru sistemul circulator.

Terapii alternative în tratarea oboselii cronice

În aromoterapie se folosesc cu succes uleiurile esenţiale de cedru şi  pin, utilizate la masaj, baie sau în candele, pentru înlăturarea stărilor de oboseală. 

Gemoterapia (terapie care foloseşte macerate hidrogliceroalcoolice din extracte vegetale proaspete) are o contribuţie deosebită în tratarea asteniilor prin extractele din muguri de cocăz negru, mesteacăn alb şi ceai de porumbar.


Din cele mai vechi timpuri oamenii au folosit culorile sub forma veşmintelor şi a pietrelor preţioase şi semipreţioase pentru ameliorarea stării de sănătate. În cromoterapie (terapia cu ajutorul culorilor) se foloseşte culoarea roşie pentru tratarea oboselii, ea având efecte remarcabile şi asupra regenerării celulare.


Metodele moderne de investigare energetică a stării de sănătate şi a oboselii (SCIO) reuşesc prin terapii computerizate să trateze sindromul de oboseală cronică şi să echilibreze organismul din punct de vedere bioenergetic. 
Orice stare prelungită de oboseală, care nu dă semne de îmbunătăţire printr-un stil de viaţă ordonat, prin asigurarea unui program de somn suficient şi odihnitor, a unei diete echilibrate sau prin eliminarea factorilor de stres şi care durează timp de săptămâni sau chiar luni, trebuie atent investigată de către un medic. Din cauza faptului ca oboseala este un simptom frecvent întâlnit, şansele ca o afecţiune mai serioasă să fie trecută cu vederea sunt destul de ridicate“, explică Sidonia Lăţea, medic specialist MF cu competenţă în homeopatie.  

Citeste si
Consumă cu moderaţie alimentele care sporesc stresul şi îngraşăLeacuri apiterapeutice pentru afecţiunile renale