Bancile si-au dezvoltat de-a lungul timpului o serie de servicii pentru a permite clientilor sa efectueze operatiuni din ce in ce mai rapide, usoare si sigure. Printre acestea se numara plata facturilor emise de catre furnizorii de utilitati si servicii prin inter­mediul ATM-urilor, precum si comertul electronic folosind cardul bancar. Practic, prin utilizarea acestor servicii relatia ta cu banca devine mult mai comoda si mai avantajoasa din punctul de vedere al costurilor.

Plata facturilor emise de catre fur­nizorii de utilitati si servicii prin inter­mediul ATM-urilor poate fi considerata una dintre cele mai bune solutii oferite de banci. Viata ta devine mult mai usoara: nu mai trebuie sa stai cu ochii pe ceas pentru ca intarzii la cursuri sau la serviciu intrucat acum nu mai depinzi de orarul de functionare al bancii ori de cel al punctului de lucru al furnizorului.

Daca detii un card de debit sau de credit, in lei ori valuta, prin intermediul ATM-ului, la orice ora, in orice zi si din orice localitate poti plati atat propriile facturi, cat si pe cele ale rudelor sau prietenilor. Procedura este simpla si con­sta in incheierea unei conventii cu banca unde detii contul si care are la randul ei o conventie cu furnizorul de utilitati si servicii (electricitate, apa, gaze, salubri­tate, telefonie fixa si mobila, cablu TV). 


Cumparaturi in magazine virtuale prin card bancar


Comertul electronic, cunoscut si sub numele de e-commerce, consta in achizi­tionarea si vanzarea de produse si servicii prin intermediul internetului. Iar o modalitate simpla, rapida si comoda de plata a bunurilor si serviciilor de la magazinele virtuale o reprezinta cardul bancar. Trebuie sa stii insa ca acceptarea cardului tau la plata pe internet este decisa in primul rand de vanzator, po­sesor al magazinului virtual, si nu de banca.

Exista site-uri care nu accepta la plata orice fel de card (desi este emis sub un brand inter­national), dupa cum exis­ta si cazuri in care vanzatorul declina tranzactia sau cere informatii suplimen­tare daca are unele suspiciuni cu privire la autenticitatea platit­orului. In toate aceste situatii banca nu este implicata, dar ele pot fi evitate prin acce­sarea nou­lui serviciu 3-D Secure. Stan­dardul international 3-D Secure este imple­­mentat sub brandurile VISA si Master­Card. Acesta impune autenti­fi­carea prin metode specifice a tuturor parti­ci­pantilor intr-o tranzactie pe inter­net, inainte de lansarea cererii de auto­rizare a sumei de plata catre banca emiten­­tului.

Astfel, cardul tau este protejat de orice incercare frauduloasa de cum­parare pe internet, iar magazinele vir­tu­ale la care apelati sunt veritabile, securiza­te si afiseaza logourile Verified by VISA si/sau MasterCard Secure Code. Acestea, la randul lor, au siguranta au­ten­ticitatii cum­pa­ratorului, nefiind ex­puse riscului de a nu incasa contravaloarea bunu­rilor/ser­viciilor vandute.

Recomandari pentru un comert electronic sigur


1. Autorizarea platii cumparatu­ri­lor/serviciilor se face automat in limita su­melor din cont si fiecare cerere de auto­rizare este verificata pentru a se determina daca sunt intrunite conditiile unei tranzactii pe internet. In acest con­text, primirea unui refuz de plata poate aparea nu numai daca nu ai suma ne­cesara in cont, dar si pentru faptul ca tranzactia nu este o tranzactie veritabila pe internet.

2. Incearca sa faci cumparaturile nu­mai de la magazine virtuale secu­rizate, ale unor comercianti cunoscuti pentru reputatia buna pe care o au si care asi­gura confi­dentialitatea informa­tiilor tale.

3. Nu lasa cardul tau la indemana niciunei alte persoane, nu dezvalui in­formatii despre acesta nimanui si evita sa le transmiti prin e-mail, fax sau te­lefon.

4. Alege site-uri care iti solicita sa in­troduci, printre informatiile de plata, si asa-numita „Check value“ sau „Verifica­tion value”. Aceasta se gaseste pe spatele car­dului, este un numar din trei cifre si constituie un mijloc in plus de a auten­tifica cumparatorul. Daca nu ai acest numar deoarece cardul a fost emis cu mult timp in urma, solicita un card nou la banca, mentionand motivul cererii.

5. Noteaza adresa reala si de internet a comerciantului, orice alte detalii de contact si retine confirmarea vanzarii.

6. Nu uita ca banca nu are nicio lega­tura cu livrarea cumparaturilor facute de tine sau cu obtinerea serviciilor la care apelezi pe internet, riscurile ce de­curg din neindeplinirea acestor actiuni revenindu-ti in intregime.

De stiut

 • Cardul Maestro este acceptat la plata pe internet numai daca esti inrolat la serviciul 3-D Secure, la magazinele virtuale care afi­seaza logoul Mas­terCard Secure Code. Aceasta regula este impusa de MasterCard Interna­tional si nu depinde in niciun fel de decizia bancilor emitente.
 • Cardurile cu sigla Electron sunt desti­nate in principal platilor in mediul elec­tronic, cu toate acestea, exista co­mercianti care re­fuza aceste carduri pen­tru efectuarea platilor. Aceasta decizie apartine in ex­clusivitate co­mer­cian­tului posesor de magazin virtual.


Pentru e-commerce, BCR a pregatit numeroase carduri in lei si valuta


BCR iti ofera posibilitatea de a realiza tranzactii pe site-uri interne si inter­na­tio­nale, utilizand cardurile sale de debit si de credit. Magazinele vir­tu­ale ofera cumpara­to­rilor grade diferite de siguranta. Inaintea e­fec­tuarii unei tranzactii pe internet veri­fica mo­dalitatea de plata ac­ceptata de co­mer­ciant, e-commerce, MO/TO (Mail Or­der/Telephone Order). BCR nu iti reco­manda utilizarea car­du­rilor pe site-urile al caror grad de siguranta este incert, de­oa­rece riscul de fraudare este foarte ridicat.

BCR vine in intampinarea cerintelor de a efectua tranzactii e-commerce cat mai sigure printr-o serie de optiuni:
 • Achizitionarea de bunuri si servicii de la magazinele virtuale, ai caror comer­cianti utilizeaza tranzactiile MO/TO ca modalitate de incasare, este posibila prin inscrierea cardului tau intr-o baza de date speciala. Atunci cand vei dori sa efectuezi astfel de tranzactii prin internet, sistemul de carduri BCR iti transmite cererea spre autorizare, deoarece va constata ca optiu­nea ta se gaseste in aceasta baza de date spe­ciala.
Inscrierea cardului tau pentru efec­tuarea unei astfel de tranzactii se face prin completarea unei cereri tip la sediul ori­carei sucursale BCR. In aceasta cerere poti enumera cardurile pe care doresti sa le utilizezi pentru astfel de tranzactii. Re­nuntarea la aceasta inscriere se poate face ulterior, prin notificarea bancii cu pri­vire la decizia ta doar printr-un telefon la serviciul „Asistenta detinatori de carduri’’, la numerele 021-3111001, 021-3110216 sau un e-mail la adresa cardgsm@bcr.ro.

Prin aceasta modalitate de tranzac­tionare, comerciantul solicita o serie de in­formatii pe care tu le vei furniza pentru a permite o astfel de tranzactie. Detinatorul cardului care a solicitat inscrierea intr-o astfel de baza de date este raspunzator pentru toate tranzactiile inregistrate pe contul de card. Decizia de a utiliza aceasta modalite de tranzactionare iti apartine in totalitate, inclusiv asumarea riscurilor ca­re pot aparea.
 •  Tranzactiile efectuate la magazinele virtuale care asigura un anumit grad de securitate (ex.: SSL, TLS) si afiseaza un sim­bol de forma unui lacat pe bara de jos a ecra­nului la momentul cum­pararii vor fi auto­rizate fara a fi nevoie ca dvs. sa avi­zati dinainte banca despre intentiile pe care le aveti. Siste­mul de car­duri BCR de­tecteaza fap­tul ca si­te-ul este se­curizat, car­dul dvs. nu este expus frau­dei prin cap­tarea infor­matiilor in timpul tran­zactiei si aceasta este autorizata in limi­ta sumei din contul tau.
Autenticitatea comerciantului virtual se poate face accesand simbolul lacat, fapt ce va aduce pe ecran informatii despre certificatul digital al vanzatorului si autoritatea care l-a emis.
 •  Serviciul 3-D Secure, pus la dispo­zitia ta de BCR impreuna cu VISA Inter­national si MasterCard, va asigura se­curitatea tranzactiilor pe internet. Aces­ta reuneste concepte si tehnologii de ultima ora care conduc la asigurarea unui grad inalt de securitate tranzactiilor pe inter­net. Daca doresti sa ai cat mai putine griji atunci cand tranzactionezi pe internet, BCR iti recomanda utilizarea „serviciului 3-D Secure”.

Plati prin cea mai extinsa retea de ATM-uri din tara


Indiferent daca detii carduri emise in lei sau valuta, prin ATM-urile BCR ai posi­bilitatea de a plati facturile emise de catre furnizorii de utilitati/servicii (electricitate, apa, gaze, salubritate, telefonie fixa si mobila, cablu TV etc.), atat pentru titula­rul contului de card, cat si pentru alte persoane.
Ai astfel posibilitatea sa platesti atat pro­priile facturi, cat si pe cele ale membrilor familiei sau prieteni. Iar acest lucru il poti realiza de la orice ATM al BCR, din orice localitate, in orice zi, la orice ora, mai ales ca BCR are cea mai extinsa retea de ATM-uri din tara. Procedura este simpla si consta in incheierea unei con­ventii la orice unitate BCR. Dupa inche­ierea conventiei, serviciul devine activ in circa 7 zile lucratoare.

In ceea ce priveste costurile, ai comision 0 pentru efectuarea platilor din conturi de card in lei si un comision de conversie va­lutara (2%), in cazul in care operatiunea de plata este efectuata dintr-un cont de card in valuta.

Procedura de plata presupune parcur­gerea urmatorilor pasi:

 •  introducerea cardului in ATM
 •  selectarea limbii romane
 •  introducerea PIN-ului
 •  selectarea „Plata facturi”
 •  selectarea tipului cardului (debit, credit) pe care il utilizezi la plata facturii
 •  selectarea furnizorului de utilitati sau op­tarea pentru transfer fonduri
 •  tastarea sumei pe care o ai de platit
 •  confirmarea corectitudinii sumei si a furnizorului/transferului

Dupa parcurgerea acestor proceduri, vei primi mesajele:
 •  Tranzactia a fost efectuata.
 •  Mai doriti alta tranzactie?

Documente necesare:
 • copie dupa ultima factura de la fiecare furnizor de utilitati/copie dupa ultimul extras de cont curent/copie dupa ulti­mul extras de cont de credit - valabil numai pentru propriile rate de credit sau suma minima de plata in cazul cardului de credit
 • buletin de identitate/carte de iden­titate
 •  conventie pentru efectuarea de plati prin intermediul ATM-urilor