Potentialii turisti straini sunt avertizati de guvernele statelor din care provin ca se expun la anumite riscuri venind in Romania: starea drumurilor, bandele de hoti, falsii politisti si, de curand, ursii carpatini. Milioanele de euro cheltuite de Ministerul Turismului nu au avut astfel niciun efect.

Cu toate eforturile de pro­movare a Romaniei ca destinatie turistica pe plan extern, imaginea ta­rii continua sa fie ne­schim­bata pe cele mai mari piete internationale emitatoare de turisti. „Romania, land of choice“ este, pentru principalele piete emitatoare de turisti din lume, un loc unde trebuie sa fii foarte atent, nu pentru a te bucura de frumusetile autoh­tone, ci pentru a te feri de neplaceri.

Franta: cum scapati cu viata de la intalnirea cu ursii


In Franta, unde Ministerul Turis­mului a cheltuit aproximativ 140.000 de euro pe diverse actiuni de promovare, perceptia asupra tarii noastre a ramas, cel putin deocam­data, neschimbata. Ce anume reco­manda autoritatile de pe malurile Senei potentialilor turisti francezi care vin in Romania? Atentie la hoti, falsi politisti, schimb valutar si ursi. Aceasta cu toate ca „in Romania cri­minalitatea de drept comun ramane la un nivel scazut, fiind semnalate cateva cazuri de agresiune pe dru­muri, noaptea, in orase precum Bu­curesti sau Iasi“, potrivit diplomatie.gouv.fr.

Ca urmare, cetatenii fran­cezi  sunt consiliati ca inainte sa plece in Romania sa nu uite, odata ajunsi pe meleagurile mioritice, sa fie atenti la hotii de buzunare, care opereaza, printre altele, in restau­rante sau lacasuri de cult, sa evite cateva cartiere din Capitala, cu grija speciala in Zona Garii de Nord, sa circule cu copii ale documentelor de identitate, sa se fereasca de falsii politisti sau sa nu utilizeze cartile de credit. Un pasaj special, pe puncte, este destinat sfaturilor in situatia ne­dorita de intalnire cu ursii autoh­toni, care se afla intr-o populatie importanta in munti, ata­cand „re­gulat“ turistii.

SUA: la fiecare ora un om este muscat de caini


Cetatenii SUA, cea mai mare pia­ta emitatoare din lume, primesc si ei informatii detaliate despre ceea ce poate sa ii astepte daca vin in Ro­ma­nia, fiind remarcata prezenta cainilor vagabonzi si amintite unele statistici potrivit carora in Bucuresti un om pe ora este muscat de aceste patrupede.

De asemenea, se face re­ferire si la starea drumurilor autoh­tone, cu atentionarea ca cele mai multe dintre acestea sunt in repa­ratii, prost lumi­nate, inguste si ade­sea fara benzi de demarcatie. „Multe dru­muri, in spe­cial in zonele rurale, sunt de ase­me­nea folosite de pietoni, animale, oameni pe biciclete, carute trase de cai, extrem de dificil de observat, in special noaptea.

Traseul poate fi deosebit de periculos atunci cand drumurile sunt ude sau aco­perite cu zapada sau gheata, in spe­cial in zona de munte“. Cat priveste siguranta, turistii straini sunt aten­tionati ca in Romania este in crestere problema infractiunilor diverse. Sunt amintite astfel jafurile din trenuri, inclusiv asupra turistilor care cala­toresc in compartimente inchise, exe­cutate de bande de hoti, pe langa me­tehnele taximetristilor care incar­ca nota de plata. In plus, se atrage atentia asupra unei scheme care a devenit foarte utilizata, in care hotii care se dau drept politisti cer actele si chiar portofelele, pentru a le subtiliza.

Turistii italieni, sfatuiti sa evite zona Ferentari


Ministerul italian de Afaceri Ex­ter­ne ii sfatuieste pe turistii care ajung in Romania sa aiba grija la buzunare, sa fie atenti la volan si sa nu intre in vorba cu persoane necu­noscute, potrivit www.viaggiaresicuri.it. Astfel, in Romania este raspandita criminalitatea comuna (spargeri, fur­turi, fraude si escrocheriile). Ca ur­ma­re, se impune precautia in­clusiv in cazul in care este nevoie sa cala­toresti cu trenul pe timp de noap­te, caz in care turistii sunt sfatuiti sa se inchida in cabina.

De asemenea, trebuie sa evite sa afiseze in public valori materiale precum bani, pasa­port, bijuterii sau tele­foane mobile. Turistii care viziteaza Capitala sunt sfatuiti sa aiba o aten­tie sporita in  zonele aglo­me­rate, in periferii, in zonele adiacente hotelu­rilor interna­tionale, aeroporturilor, cat si in cartiere precum Ferentari, Obor si Pantelimon. Turistilor en­glezi care conduc autoturisme le este reco­man­dat sa fie atenti la volan, deoarece adesea pietonii traverseaza prin lo­cu­ri nepermise si pot aparea din senin carute, „inca raspandite in Roma­nia“, ce nu respecta regulile de cir­culatie.

Prudenta la carute!


Guvernul britanic isi sfatuieste cetatenii, la adresa www.fco.gov.uk, sa aiba grija la hotii de buzunare din Romania, care „actioneaza“ in spe­cial in zonele centrale ale orasului, in zonele aglomerate si in mijloacele de transport in comun. Potrivit Gu­ver­nu­lui englez, o mare parte dintre bri­tanicii care au vizitat Romania in trecut au cerut asistenta consulara dupa ce au fost victime ale furtisa­gu­rilor sau le-a fost furat pasaportul. In plus, Guvernul recomanda tu­ris­tilor sa fie atenti la atacurile in grup.

De asemenea, sunt mentionate si cazu­ri­le in care anumite persoane se pre­zen­tau ca fiind politisti cerand por­tofelul cu documente, iar inainte de a-l returna sustrageau sume de bani.  Mai mult, turistii sunt indem­nati sa acorde atentie daca merg cu taxiul: acesta sa aiba inscriptionat numele companiei, iar pretul sa fie afisat, avand in vedere cazurile in care turistii straini au platit o nota de plata piperata. Guvernul britanic le recomanda de asemenea turistilor care intentioneaza sa conduca un vehicul in Romania sa fie atenti la carutele aflate in trafic.

Romania, o locatie sigura


Ministerul de Afaceri Externe din Spania sustine ca Romania este o tara sigura, insa trebuie sa se ia anumite masuri de precautie. Ca si Italia sau Marea Britanie, Guvernul spaniol ii sfatuieste pe turisti sa nu piarda din vedere obiectele perso­nale. In plus, potrivit www.maec.es, desi in Ro­mania sunt doctori buni, centrele sanitare sunt deficitare, insa exista clinici private unde pacientii pot fi tratati in cele mai bune con­ditii. De asemenea, spaniolii sunt sfatuiti sa bea apa imbuteliata si sa conduca cu viteza redusa, deoarece, in pofida incercarilor de imbunatatire a infra­struc­turii de transport, anu­mite por­tiuni de drum sunt degradate.

Milioane de euro pentru promovare


Din bugetul Ministerului Turismului au fost cheltuiti aproximativ trei mili­oa­ne de euro pe actiuni de promo­vare, in primele sase luni ale anului.  Potrivit Ministerului Turismului, Romania a fost promovata in acest interval in cadrul unui numar de 43 de targuri internationale. Intrebata la bilantul de sase luni care sunt efec­tele concrete ale acestor actiuni de promovare a ofertei autohtone de turism, Elena Udrea, ministrul Turismului, a spus ca nu s-a realizat o masurare in acest sens, dar ca aces­tea se vor vedea pe termen lung.
 

La data de 27 august 2009 au fost atri­bui­te doua contracte de promovare a ofertei turistice autoh­tone pe CNN si Eurosport, in valoare totala de 1.344.500 de euro (fara TVA), pentru difuzarea unui nu­mar de clipuri publicitare pana in decembrie 2009. Ramane de vazut daca turistii straini care vor fi atrasi sa viziteze Romania se vor mai si in­toar­ce in tara dupa ce au luat cunostinta de conditiile efective de la noi.