Dupa ce s-a invartit in jurul valorii de 1.788 de dolari/uncie, aurul a incheiat sesiunea de marti la bursa COMEX din New York cu 1.785 dolari/uncie, un plus de 0,58% fata de cotatia anterioara. A fost cea mai buna performanta afisata de metalul galben in ultimele trei luni.


Intrata intr-un fel de amorteala dupa saltul istoric de anul trecut, cand a trecut de 1920 dolari/uncie, piata aurului incearca parca sa-si regaseasca vioiciunea de alta data. Tatonand cu multa precautie terenul inaintea oricarei miscari, metalul galben avanseaza incet, dar sigur, pe scara valorica, refuzand orice miscare brusca si nesabuita.

Ritmul ascendent al pietei a fost alimentat de consolidarea monedei europene fata de doalrul american, in asteptarea noii transe de lichiditati din partea Bancii Centrale Europene (BCE). Iar astazi, BCE s-a intrecut pe sine. In cadrul operatiunii de refinantare pe trei ani, 800 de banci au imprututat aproape 530 miliarde de euro, depasind toate estimarile analistilor.

Moneda europeana se va intari, au prezis analistii. Logic, acest lucru ar trebui sa conduca la noi scumpiri ale aurului, al carui pret urca atunci cand dolarul american se depreciaza. Dar nu. „Nu cred ca actiunea BCE poate deveni catalizator pentru o crestere a pretului la aur”, a domolit entuziasmul unora Daniel Brebner, de la Deutsche Bank.

Dupa ce a atins valoarea maxima din ultimele trei luni, piata aurului va lua o pauza, au subscris expertii bancii Barclays Capital. In opinia lor, pe primele trei luni ale anului in curs, pretul mediu al aurului va fi de 1.700 dolari/uncie. Totusi, situatia macroeconomica este favorabila unei cresteri a pietei metalului galben, dar in limite normale, fara excese.

In schimb, platina are toate sansele sa dobandeasca titlul de vedeta a anului printre metalele pretioase. Cauza trebuie cautata in apetitul tot mai accentual al bijutierilor pentru acest metal. In India, interesul pentru platina, mai ieftina comparativ cu aurul, a sporit printre tinerele femei. O tendinta asemanatoare se constata inclusiv in China, cele doua state asiatice fiind, de alfel, mari consumatoare de metale pretioase.

Marti, la Bursa din Londra, platina s-a tranzactionat cu 1.712,88 dolari/uncie, in conditiile in care valoarea medie a ultimilor trei ani a fost de 1.546 dolari/uncie.