Decizia companiei Coca-Cola Hellenic Bottling Co. de a transfera cotarea principală a acţiunilor sale de la bursa de la Atena la bursa de la Londra creşte şansele ca Grecia să fie retrogradată la statului de piaţă emergentă anul viitor, a anunţat joi furnizorul de indici de referinţă şi soluţii de management al riscurilor financiare MSCI, transmite Bloomberg.


În luna iunie, MSCI a plasat bursa de valori a Greciei sub revizuire pentru reclasificare la statutul de piaţă emergentă, urmând ca o decizie finală să fie luată anul viitor. Indicele MSCI Greece include numai două companii, iar Coca-Cola Hellenic Bottling Co. are o pondere de 75%, cealaltă companie fiind societatea de pariuri sportive OPAP, cu o pondere de 25%.

'Mărimea unei pieţe este principalul factor care ne determină să facem această propunere, dar trebuie să fim cinstiţi şi să recunoaştem că există şi unele probleme operaţionale care au existat încă de la includerea MSCI Greece în rândul pieţelor dezvoltate în 2011', a declarat directorul global pentru index management la MSCI, Sebastian Lieblich. Potrivit acestuia, decizia Coca-Cola Hellenic 'este o evoluţie foarte importantă şi trebuie să evaluăm cum văd investitori această decizie'.

Coca-Cola Hellenic a anunţat la începutul acestei luni că a decis să-şi mute sediul social în Elveţia, iar acţiunile sale să fie tranzacţionate în principal la London Stock Exchange. Retrogradarea statutului bursei de la Atena ar reprezenta o premieră, fiind prima dată când un stat dezvoltat din UE va fi retrogradat la statutul de ţară în curs de dezvoltare.