Tinerii fără serviciu pot câştiga între câteva sute şi câteva mii de lei pe lună din plimbatul câinilor persoanelor ocupate, în funcţie de numărul animalelor de care au grijă, iar piaţa este abia la început.


"Se poate trăi doar din plimbatul câinilor", afirma Iulian Turtaru din Bucureşti, care a absolvit în urmă cu doi ani Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice. A început să se ocupe de plimbatul câinilor persoanelor ocupate în urmă cu şapte luni, când a constatat că este nevoie de astfel de servicii pe piaţă.

Primul pas a fost deschiderea unui blog pe teme canine, urmat de promovarea serviciilor, iar în mai puţin de o lună au început să vină şi clienţii.
Acum, Iulian se ocupă de plimbatul câinilor a cinci persoane, angajaţi la diverse companii sau oameni de afaceri, care îşi permit să plătească lunar pentru aceste servicii 600 de lei pentru un câine. Preţul cerut de Iulian este de 150 de lei pentru o oră de plimbat pe zi, cinci zile pe săptămână. În plus, dacă proprietarul câinelui lipseşte din oraş câteva zile sau ajunge foarte târziu acasă, Iulian poate ţine câinele peste noapte la el pentru 100 de lei.

"Încă nu este concurenţă pe această piaţă. Dacă esti cu adevarat interesat de acest business şi te promovezi puţin, ai succes. Se poate trăi bine din plimbatul câinilor, dacă pentru asta eşti dispus să te ocupi 4-5 ore pe zi", explică Iulian Turtaru. El afirmă că nu oricine se poate ocupa de aceasă afacere, pentru că este nevoie de calm, autoritate şi cunoştinţe despre câini. "Majoritatea celor care lucrează la companii stau la serviciu peste opt ore, plus drumul de acasă o oră. Din acest motiv, câinii stau foarte mult singuri, iar dacă nu-şi consumă energia riscă să distrugă casa", explica Iulian.

Marian Tirol lucrează la o şcoală de dresaj în Bucureşti, dar în paralel se ocupă şi de plimbatul câinilor. Coordonează opt tineri, toţi absolvenţi de facultate, care nu au găsit de lucru, cu care împarte profitul. "Fiecare băiat are câte patru clienţi. Am găsit clienţii şi cu ajutorul anunţurilor, şi prin recomandări", spune Tirol. O oră de plimbare, zilnic, de luni până vineri, costă 150 euro pe lună. În atribuţiile celui care plimbă câinele intră şi hrănirea şi perierea animalului.

"Chiar dacă nu câştigi mult dacă nu ai mai mulţi câini, tot câştigi ceva şi e mult mai bine decât să nu faci nimic", spune Tirol.