Cercetatorii au descoperit cum sa determine securitatea unui pod dupa „cantecul” acesta pe timp de ploaie. Ei afirma ca dupa sunetele scoase de pod la caderea stropilor de apa, inginerii pot intelege cat de solida este constructia.


Studiile date publicitatii in acest sens descriu bazele teoretice ale descoperirii, tinand cont de simplitatea, eficienta si costurile extrem de reduse ale acestei metode, cu ajutorul careia pot fi evidentiate din timp eventualele defecte periculoase, scrie cotidianul britanic Daily Mail. E adevarat, ingerii asculta si acum „cantecul” podurilor, sunetele scoase de acesta cand diferitele lui elemente sunt lovite cu ciocanul. O metoda care necesita insa timp si cheltuieli insemnate.

Noua metoda este insa mult mai simpla. E suficient ca podul, stropit din abundenta cu apa, sa fie travesat de un camion, iar sunetele emise sa fie inregistrate si, ulterior, „descifrate”. Metoda a fost elaborata de profesorii Brian Mazzeo si Spencer Guthrie din Brigham Young University din Utah, Statele Unite. Cei doi sustin ca apa care cade pe suprafata de beton scoase sunete specifice, daca straturile materialului de constructie au suferit modificari care pot provoca defecte.

„Cand apa cade pe o suprafata afectata a constructiei, sunetele difera”, afirma Mazzeo. „Putem evidentia defectele, imposibil de depistat cu ochiul liber in timpul verificarilor de rutina, si sa stabilim tot ce se intampla in interiorul constructiei podului”, spune el. „Cu timpul, aceasta metoda va putea fi aplicata si in alte domenii, inclusiv in aviatie”, adauga, la randul lui, profesorul Guthrie.