Universitatea Maritima Constanta este una dintre putinele institutii de invatamant din tara care isi permit sa faca investitii de ordinul sutelor de mii de euro intr-un an de criza. Dupa ce anul trecut sediul universitatii a fost mo­dernizat din temelii, mai nou, institutia a scos la licitatie un contract de peste 1,2 milioane de lei in vederea realizarii unui poligon de antrenament si situatii de urgenta. De acest proiect a fost desem­nata sa se ocupe firma PMC Marine Safety SRL, care in 2008 a avut un singur angajat, dar conducerea universitatii spune ca a castigat firma care a avut cea mai buna oferta din punct de vedere financiar.

Poligonul va fi amplasat in muni­cipiul Constanta, pe malul Lacului Siutghiol, iar banii necesari au fost obtinuti in urma proiectului maritim romano-norvegian „RoNoMar”. Rectorul Universitatii Maritime Constanta, Cornel Panait, sustine ca institutia pe care o conduce a castigat un proiect si ca in joc nu sunt fonduri europene sau nationale.

Proiectul „RoNoMar” este finantat prin Programul Norvegian de Coo­perare, in vederea cresterii economice si a dezvoltarii durabile in Romania. Scopul proiectului este cresterea compe­titivitatii, precum si a potentialului de colaborare in domeniul maritim prin dezvoltarea si implementarea in Roma­nia a unui incubator de activitati maritime si a unor programe comune de instruire si cercetare. Valoarea totala a proiectului este de 4,7 milioane de euro, din care patru milioane reprezinta contributia norvegiana, fiind cea mai importanta initiativa la care Romania este partenera cu alte state in domeniul maritim.