Toate societăţile de asigurare autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, informează miercuri Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).În şedinţa de marţi, 7 august, CSA a aprobat modificarea legislaţiei secundare, emisă în aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, republicată. Potrivit acestor modificări, toate societăţile de asigurare autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro.

Pentru riscurile şi sumele asigurate obligatoriu, prevăzute în Legea nr. 260/2008, societăţile de asigurare vor putea încheia doar poliţe de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale - PAD. Asigurarea obligatorie a locuinţelor este emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) şi poate fi vândută doar prin intermediul celor 12 societăţi de asigurare, acţionari ai PAID.

Totodată, Consiliul CSA a aprobat majorarea comisionul de 10%, plătit de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) societăţilor care intermediază vânzarea poliţelor de asigurare obligatorie pentru locuinţe, până la maximum 20% din valoarea primei de asigurare.

'Considerăm că aceste modificări de acte normative vor asigura atingerea obiectivului principal ce a fost stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, respectiv cuprinderea în asigurare a fondului locativ din România. Consiliul CSA va iniţia toate demersurile necesare, astfel încât prevederile Legii nr. 260/2008 să fie aplicate unitar de societăţile de asigurare', a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Modificările normelor în aplicarea Legii nr. 260/2008 vor intra în vigoare de la data de 1 septembrie 2012, precizează CSA.