Cei doi mari constructori americani, Ford si GM, se afla in plina competitie pentru a deveni favoriti in fata Guvernului SUA si pentru a obtine contractul de furnizare a auto­mobilelor de politie. Un al treilea vrea sa ofere masini diesel, pentru economie.

Celebrele Crown Victoria, avand inscriptionate sloganul „To Serve & To Protect”, utilizate de politistii americani urmeaza a fi inlocuite pana in 2011, cand vor iesi definitiv din productie, iar de aceasta data Ford nu a fost desemnat furnizor exclusiv. Constructorul a anun­tat deja ca va construi un nou model, o noua masina destinata politiei, dar se pare ca va avea parte de concurenta. Reprezentantii Ford sustin ca noul model va avea la baza actualul Taurus, ce va fi modificat si adaptat ne­voilor oamenilor legii, fiind in perma­nenta „in contact direct cu acestia si cu nevoile lor“. Prezentarea sa oficiala se va face, cel mai probabil, in prima parte a anului 2010. Compania americana a anuntat ca a vandut anual aproximativ 45.000 de autoturisme Crown Victoria.

De cealalta parte, General Motors inten­tioneaza sa nu mai lase nespeculat acest segment si a anuntat ca va con­strui, incepand din 2011, un nou model Chevrolet Caprice PPV (Police Pursuit Vehicle), masina destinata fortelor de ordine specializate in urmariri.

Cand doi se cearta


Un al treilea jucator, unul necu­noscut pana acum, Carbon Motors Corp., o com­panie proaspat infiintata in statul India­na, a iesit recent la rampa si a anuntat ca vrea sa ofere politistilor primul automo­bil diesel din istoria politiei SUA, ince­pand din 2012. Modelul poarta numele de cod Carbon Motors E7, numele co­mer­cial fiind inca necunoscut, si va fi un vehicul original, conceput special pen­tru politisti, nu o derivatie din modele de serie, ca in cazul celorlalti construc­tori.

Presedintele companiei, un fost di­rector din industria auto, a afirmat ca are deja aproximativ 10.000 de preco­menzi, atrac­tia fiind, probabil, tocmai un con­sum redus, care ar stimula in aceas­ta perioada de criza primariile ra­mase fara fonduri. Primele exemplare, prototip, au fost deja puse la dispozitia unor departa­mente de politie, iar utili­za­torii lor sunt foarte incantati. Printre specificatiile masinii se numara puterea de 250 CP si acceleratia 0 – 100 km/h de 6,5 secunde. In prezent, pe teritoriul SUA exista in circulatie 425.000 de automobile aparti­nand Politiei.