Reputati drept mari consumatori de mezeluri si cremvusti, polonezii sunt, de asemenea, cei mai mari iubitori de fructe si legume din Europa.


In orice caz, asa sustine un studiu realizat in 19 tari de Consiliul european privind alimentatia (EUFIC). Polonia a fost plasata in fruntea clasamentului, cu 577 de grame de fructe si legume consumate zilnic, la mare distanta de ocupantii locului secund, italienii, cu 452 de grame.

Potrivit raportului, numai in Polonia, Germania, Austria si Italia sunt respectate recomandarile de a consuma minim 400 de grame de fructe si legume pe zi. Ungaria, Estonia, Irlanda, Belgia si Franta se afla sub aceasta limita.

Ultimii pe lista sunt islandezii, cu numai 186 de grame de fructe si legume pe zi, dupa Suedia (237 grame) si Cehia (253 grame). Studiul noteaza, in acest context, ca factorul geografic joaca un rol important in consumul de legume.

Astfel, in nord, se mananca mai multe legume crude, bogate in vitamine, in timp ce in sud sunt preferate supele de legume.