Intors aseara la Bucuresti, premierul Victor Ponta a prezentat in aceasta dimineata, la o conferinta de presa organizata la Palatul Victoria, concluziile vizitei sale la Bruxelles, unde a avut întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi cu premierul Belgiei Elio Di Rupo, relateaza postul de televiziune Antena3.


Iata, pe scurt, ce a spus seful guvernului roman: 

- România este o garanţie pentru partenerii săi europeni.

- Din punctul de Guvernului, criza constituţională a fost încheiată, odată cu decizia Curţii Constituţionale Române.

- Am văzut în tonul preşedintelui CE că o mare parte din neînţelegeri şi reproşuri au rămas în urmă.

- Am discutat de lucruri concrete(...). S-au remarcat progresele evidente făcute de mecanismul de absorbţie a fondurilor europene în acest an.

- România , în mod sigur, va avea de suferit din cauza anumitor programe din perioada 2007-noiembrie 2011. Este regretabil că din motive de lipsă de competenţă în perioada 2010-2011 programele de absorbţie au avut de suferit în România.

- Există un sprijin total din partea lui Jose Barroso.

- În noul buget al UE pe următorii 7 ani, Guvernul României are o poziţie clară în vederea alocării de fonduri pentru România.

- Am discutat cu preşedintele Barroso faptul că la nivelul Guvernului vom constitui prababil chiar mâine un grup de lucru special pentru a cristaliza obiectivele principale ale României, în cadrul bugetului 2014-2020.

- Cu premierul Belgiei am discutat despre repornirea găsirii unui investitor în Poşta Română. Interesul fostului Guvern a fost de a exploata Poşta Română.

- Va avea loc o întâlnire între conducerea poştei din Belgia şi cea din România.

- Am primit o asigurare că Belgia nu se va opune intrării României în Schengen. De altfel, toate guvernele social-democrate vor susţine intrarea României în Schengen.

- Băsescu nu se poate angaja în numele ţării.

-Absorbţia fondurilor europene se va schimba. Voi propune un ministru al fondurilor europene.