Privatizarea Oltchim ar putea fi reluată la jumătatea anului viitor, a declarat luni premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului.


El a afirmat că 'salvatorul Oltchim', Dan Diaconescu, nu are banii necesari şi 'îi are în spate pe democrat-liberali, care intenţionează să-şi acopere astfel furturile'. Întrebat dacă se va relua privatizarea Oltchim anul viitor, premierul a răspuns afirmativ. 'Da. Nu poate să rămână statul acţionar, a fost acţionar în aceşti 20 de ani şi uitaţi-vă la ce s-a ajuns. În mod clar, e nevoie de un partener strategic puternic', a subliniat premierul.

Potrivit acestuia, a existat o mare companie rusă care şi-a exprimat intenţia de a participa la privatizarea Oltchim, dar care s-a retras în ultimul moment, 'când a văzut circul politic al lui Dan Diaconescu'. Ponta a arătat că este vorba despre compania TISE, care ar putea să participe din nou la o licitaţie pentru combinat.

'A existat o mare companie din Rusia - TISE. Aceasta s-a retras în ultimul moment, avem scrisoarea. Probabil, nedorind să intre în acest joc politic declanşat de dl Diaconescu. În scrisoare ne-au spus foarte clar că în acest moment nu mai vrea să participe, dar rămâne interesată. E una dintre marile companii ale lumii şi care vrea să asigure funcţionalitatea Oltchim. (...) Avem acordul cu OMV de vânzare a Arpechim către viitorul acţionar al Oltchim, dar şi acolo e vorba de foarte mulţi bani. Deci e vorba de o operaţiune foarte serioasă', a precizat Victor Ponta.

Şeful Executivului a dat asigurări că Guvernul va controla situaţia de la combinat şi va lua măsurile necesare atât pentru repornirea acestuia, cât şi pentru salvarea locurilor de muncă şi relansarea acestuia. El a anunţat în context că se va întâlni cu ministrul Economiei în cursul zilei de luni pentru a discuta situaţia de la Oltchim.