Premierul Victor Ponta a transmis Curţii Constituţionale luni seara o scrisoare în care arată că Guvernul a primit din partea acestei instituţii două adrese care conţin solicitări diferite, explică faptul că listele electorale permanente nu se află la Executiv, dar că Guvernul va comunica în termen datele cerute.


Premierul Victor Ponta a anuntat că a transmis Curţii Constituţionale o adresă prin care solicită ca judecătorii Curţii să precizeze care dintre cele două adrese trimise de CCR Executivului este 'cea adevărată'.  Victor Ponta a precizat că 'Guvernul nu a contestat niciodată nici un rezultat al referendumului'.

'Eu am primit două adrese de la CCR. Una dintre ele spune că au hotărât să solicite Guvernului să dispună măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale. A doua primită, la trei zile după, spune că plenul Curţii a solicitat Guvernului listele electorale permanente. Sunt două adrese. Înţeleg că şi în interiorul Curţii sunt probleme - care e adevărată? Eu nu am de unde să ştiu care e adevărată. (...) Eu am trimis şi astăzi o adresă Curţii, ştiind că mâine am o şedinţă, în care spun că dacă prima adresă este cea adevărată nu sunt eu cel în măsură să stabilesc. Sigur că noi am cerut primarilor să scoată morţii de pe listă. Dacă cea de-a doua este cea adevărată, dacă nu vor să actualizăm listele, mâine Curtea poate da o decizie pentru că listele electorale nu au fost şi nici nu sunt la Guvern. Ele sunt la Biroul Electoral Central, iar în acest moment au fost luate de Parchet, dacă nu mă înşel, dar listele sunt acolo şi Curtea le poate primi în jumătate de oră', a spus Ponta la un post de televiziune.

Primul ministru a explicat totodată că, pentru a respecta solicitarea Curţii de a actualiza listele electorale, nu va opri mini-recensământul. 'Nu voi opri mini-recensământul. Nici vorbă. (...) Oricum, termenul solicitat de Curte (n.r. pentru actualizarea listelor electorale) este foarte scurt, de 30 de zile pentru capacitate administrativă pentru că e vorba de primari de nu ştiu unde', a adăugat premierul.

Victor Ponta a punctat că rezultatele mini-recensământului 'nu vor fi decât în conformitate cu datele trimise de primării', iar în cazul în care vor fi remarcate diferenţe mari între actualele liste electorale şi informaţiile actualizate, primarii 'vor primi amenzi conform legii'.

Plenul Curţii Constituţionale se reuneşte, marţi, la ora 10.00, la cererea unor judecători, ca urmare a neconcordanţele apărute în actele oficiale ale CC, după ce în 2 august stabilise amânarea unei decizii privind referendumul până când Guvernul va remite listele de alegători. În 6 august, Curtea a transmis o erată, cerând Monitorului Oficial să îndrepte eroarea materială apărută în decizia pe care o luase în 2 august, respectiv completarea textului cu un paragraf care la redactare ar fi fost omis.

Preşedintele CC, Augustin Zegrean, a precizat că a solicitat Executivului listele electorale permanente, conforme dispoziţiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Concret, CC a invocat textele legale, potrivit cărora listele electorale permanente cuprind cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv. Acest lucru înseamnă că sunt cuprinşi în listele electorale permanente toţi cetăţenii români cu drept de vot, indiferent unde îşi au domiciliul în ţară sau în străinătate.

Erata solicitată de conducerea CC a generat ample discuţii, inclusiv în interiorul Curţii, trei judecători declarându-se deranjaţi de faptul că nu au fost consulaţi. Judecătorul Curţii Constituţionale Acsinte Gaspar a declarat, în 9 august, pentru "Gândul", că nu a fost consultat cu privire la erata publicată în Monitorul Oficial în 7 august şi că a cerut convocarea plenului Curţii "pentru a clarifia unele lucruri".

În 7 august, judecătorul CC Ion Predescu declara, pentru "Gândul", că erata ar fi trebuit aprobată în prezenţa tuturor celor nouă judecători constituţionali, pentru că altfel nu este legală. Judecătorul Ion Predescu a spus că decizia privind emiterea unei erate ar fi trebuit luată în plenul CC, cu toţi cei nouă judecători de faţă şi că, dacă cei de la Monitorul Oficial au nelămuriri, trebuie să trimită o cerere pentru lămurire către Curtea Constituţională.

"Trebuie să aştepte răspunsul competent al Plenului Curţii. Dacă s-a luat decizia doar cu cinci prezenţi nu este legal, o decizie se ia în cvorum minim cu şase prezenţi. Dacă a survenit o problemă urgentă, Curtea Constituţională poate fi convocată mai devreme de 31 august. Monitorul Oficial poate publica doar după respectarea cu rigoare a legii. Dacă au dubii, pot aştepta plenul Curţii, nu ce a trimis judecătorul de serviciu", a precizat judecătorul Ion Predescu.

Miercuri, 8 august, judecătorul constituţional Tudorel Toader a declarat că a avut o discuţie cu preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, căruia i-a solicitat convocarea plenului.