Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Târgu Jiu, că problema listelor electorale a făcut România "de tot râsul lumii", el comentând situaţia respectivă într-o conferinţă de presă, la Târgu Jiu, în calitate de ministru interimar al Justiţiei.

"Ne-am învârtit cu listele astea până ne-am făcut de tot râsul lumii. N-a mai înţeles nimeni nimic. Listele sunt la Parchetul General, Parchetul General vrea să le dea la Curte, Curtea le vrea de la Guvern şi eu îi trimit la Parchetul General şi, uite aşa, ne învârtim în jurul cozii listelor", a declarat Ponta, citat de Mediafax.

Premierul spune că la şedinţa de luni a CSM o va întreba pe Laura Codruţa Kovesi şi despre listele electorale pe care procurorii le-au ridicat în cadrul anchetei pe care o fac în cazul referendumului din 29 iulie.

"Voi întreba dacă e legal să confişti listele electorale, după care să spui că le dai Curţii Constituţionale, dar Curtea să nu le vrea", a afirmat Ponta.

Premierul a precizat, ca ministru interimar al Justiţiei, că niciun procuror din România nu poate invoca autoritatea sa în anchetele efectuate zilele acestea.

"E o problemă constituţională şi o confuzie, apropo de faptul că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Eu am vrut să precizez de la început că nu se pot prevala de autoritatea mea decât dacă aplică legea, nu în cazul în care comit abuzuri", a spus Ponta.

Acesta a menţionat că niciun procuror nu are voie să întrebe pe cineva despre cum a votat sau dacă a votat.

"Nu are nimeni voie, nici măcar un procuror, să intre peste tine în casă să te întrebe cu cine ai votat şi de ce ai votat. Asta e profund nedemocratic şi asta nu pot spune că se face sub autoritatea mea ca ministru. Niciodată", declară Ponta.

Ministrul interimar al Justiţiei a declarat şi că la şedinţa de luni a CSM îl va întreba pe procurorul general al României despre stenogramele unor discuţii telefonice interceptate pentru diferite anchete şi devenite publice prin apariţia în presă.

"Pot să pun întrebări în cadrul CSM-ului şi cred că doamna procuror general Kovesi, sper să răspundă la aceste întrebări, dacă este legal să dai la presă, la presa domnului Băsescu, nu la orice presă, dacă e legal să dai convorbirile interceptate într-un dosar în care nu s-a început urmărirea penală, pentru că împotriva domnului Dobre nu s-a început urmărirea penală", a menţionat Ponta.