Situaţia României este stabilă şi aflată sub control, iar Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor dispun de toate instrumentele pentru a atenua şi diminua orice eventuale efecte negative, a declarat premierul Victor Ponta, după ce INS a anunţat reintrarea economiei în recesiune.


Şeful Guvernului a precizat că datele care relevă o situaţie economică aflată sub control rezultă dintr-o discuţie avută, marţi, atât cu preşedintele Traian Băsescu, cât şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie şi a intrat în recesiune, întrucât este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare, conform datelor anunţate, marţi, de către Institutul naţional de Statistică (INS). Evoluţia a fost anticipată de analişti, care estimau însă o contracţie puţin mai mare, de 0,2-0,3%.

România reintră astfel în recesiune tehnică, situaţie în care s-a regăsit pentru doi ani şi jumătate, în perioada 2008-2011.
Estimările analiştilor plasează creşterea economică din acest an în jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.
Economia zonei euro a stagnat în primul trimestru, ca şi Produsul Intern Brut al UE, potrivit datelor prezentate marţi de Eurostat, surpriză plăcută pentru economişti şi pieţe, care anticipau intrarea blocului monetar în recesiune.