Premierul desemnat, Victor Ponta, a afirmat luni că în cazul restituirii proprietăţilor trebuie găsită "soluţia juridică şi economică cea mai bună".


"Aici trebuie să găsim soluţia juridică şi economică cea mai bună. În perioada următoare trebuie să venim cu soluţia juridică constituţională şi echitabilă pentru toţi cei ce au de primit restituiri, în primul rând în natură acolo unde e posibil, acolo unde nu e posibil, în echivalent, deoarece nu poţi să faci discriminări între cetăţenii români cei care au fost mai rapizi sau mai norocoşi şi au primit bani şi cei care nu au fost aşa', a spus Ponta, după semnarea unui acord cu minorităţile naţionale din Camera Deputaţilor.

Liderul grupului minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, a precizat că restituirea proprietăţilor a fost prevăzută în acord pentru că 'minorităţile ţin foarte mult la acest punct'.

'E prevăzută şi în acord chestiunea rezolvării proprietăţii într-un mod just pentru proprietari. Nu doar pentru trecut, este o garanţie pentru viitor, pentru cei care azi deţin proprietăţi, că statul român respectă proprietăţile pe care ei le deţin. E foarte important lucrul ăsta şi pentru viitor', a spus Pambuccian.

Victor Ponta a menţionat că varianta despăgubirii cu maximum 15% din valoarea reală a bunului respectiv nu va mai fi valabilă deoarece 'nici fostul Guvern nu a mai luat-o în calcul'.

Potrivit unui proiect de lege care s-a aflat, în 11 aprilie, în primă lectură, în şedinţa Guvernului, proprietarii de imobile deposedaţi în mod abuziv în perioada comunistă ar fi urmat să primească o despăgubire egală cu maximum 15% din valoarea reală a bunului respectiv.