Portugalia a devenit astazi prima tara care a ratificat pactul fiscal european. Parlamentul a aprobat textul care face din disciploma si rigoare principalele instrumente de lupta impotriva crizei datoriilor.


Parlamentul portughez a aprobat, de asemenea, Mecanismul european de stabilitate, destinat sustinerii tarilor din zona euro care, la fel ca Portugalia, se confrunta cu dificultati financiare.

Pactul fiscal a fost votat de majoritatea de dreapta si de opozitia socialista, cu exceptia a doi deputati, si respinsa de stanga radicala.

Semnat la 2 martie, la Bruxelles, de 25 de state membre UE, pactul va intra in vigoare imediat dupa ratificarea lui de catre 12 tari.

Aflata sub asistenta financiara, Portugalia a cerut in mai 2011, dupa Grecia si Irlanda, un ajutor exceptional din partea UE si FMI. In schimbul acestui credit in valoare de 78 miliarde de euro si acordat pe o perioada de trei ani, Portugalia s-a angajat sa aplice un vast plan de reforme, marcat de o austeritate fara precedent.

Pana in prezent, guvernul a reusit sa respecte majoritatea din recomandarile creditorilor, reusind, spre exemplu, sa aduca deficitul sau public la 4,2% din PIB, in conditiile in care in 2010 el se ridica la 9,8%.