Guvernul portughez risca sa rateze tinta de deficit bugetar negociata cu finantatorii externi ca o conditie de acordare a spijinului financiar, a declarat astazi Olli Rehn (foto), comisarul european pentru afaceri economice si monetare, citat de editia online a Wall Street Journal.


Potrivit conditiilor convenite cu troica FMI, BCE si UE, pentru ca Portugalia sa obtina sprijin financiar in valoare de 78 de miliarde de euro, guvernul trebuia sa reduca deficitul bugetar la 5,9% din PIB in 2011, pana la 4,5% in 2012 si la 3% in 2013. Insa, in pofida eforturilor guvernului portughez, ultimele date ne arata ca tintele stabilite ar putea fi ratate, considera comisarul european. Olli Rehn crede ca Portugalia are probleme in ceea ce priveste sistemul de planificare si executie bugetara, deficiente care ar trebui inlaturate neintarziat.

Anterior, ministrul de Finante portughez Victor Gaspar a declarat ca printre masurile de austeritate se numara reducerea bonusurilor salariale platite angajatilor din sistemul bugetar in 2012-2013 si reducerea salariilor bugetarilor cu 5%. Totodata, guvernul a propus mediului de afaceri sa mareasca ziua de lucru cu o jumatate de ora care insa sa nu fie platita de angajatori. Aceste masuri ar avea ca efect reducerea veniturilor angajatilor din sistemul bugetar cu 24% catre sfarsitul anului 2012.

Portugalia a solicitat sprijinul UE si FMI la inceputul lunii aprilie 2011, pentru ca deja in mai Ecofin sa aprobe un program de sustinere a tarii in valoare totala de 78 de miliarde de euro. Datoria publica a Portugaliei a reprezentat 93% din PIB in 2010, dupa ce, cu un an mai devreme, aceasta a fost de 83% din PIB, printre cele mai mari din Europa. Potrivit Comisiei Europene, datoria publica a Portugaliei va atinge spre sfarsitul acestui an 101,7% din PIB si 107,4% in 2012.