Crescatorii de porci sustin ca este posibil ca in Romania sa fi ajuns carne de porc din Germania contaminata cu dioxina, un produs cancerigen, si cer interzicerea importurilor din aceas­ta tara. „Am suspiciunea ca in tara noastra daca nu a in­trat pana acum va intra carne cu dioxina din Germania”, a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc. El recomanda exclusiv consumul de carne produsa in Romania si sustine ca produsele din import „pot avea dioxina”. Caruz a afirmat ca in ulti­mele trei sapta­mani carnea de porc din im­port s-a ieftinit de la 1,5 euro pe kilo­gram carcasa la 1,12 euro. Caruz spune ca ieftinirea a avut loc din cauza ca produ­catorii germani au micsorat preturile din momentul in care s-a anuntat ca in aceasta tara s-a depistat car­ne de porc contami­nata cu dioxina. Totodata, Caruz apreciaza ca este greu sa fie verificate toate importurile deoarece o proba de dioxina costa 400 de lei. „Cine va da atat la fiecare masina de porci importata? Unde e carnea de la cele 900 de ferme din Germania depistate cu dioxina si de ce au scazut atat de mult preturile in ultimele saptamani?”, s-a intrebat presedintele patronatului. El spune ca Germania a ocupat anul trecut 33% din totalul importurilor de carne de porc facute de Romania. Totodata, Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania a cerut vineri minis­trului Agriculturii, Valeriu Tabara, sa propuna in guvern ma­suri de protejare a producatorilor de carne de porc din Romania fata de preturile de dumping practicate de companiile de profil din Germania.