Compania de poştă din Japonia, activă şi în domeniile bancar şi asigurări, pregăteşte listarea a două treimi din acţiuni în 2015, la un preţ de până la 7.000 miliarde yeni (87 miliarde dolari), aceasta putând fi cea mai mare privatizare derulată de stat în ultimele două decenii.


Guvernul a anunţat, vineri, că va lista două treimi din acţiunile companiei, care operează şi cea mai mare instituţie fiannciară de economii din Japonia, cu depozite de 176.000 de miliarde de yeni, potrivit Financial Times.

Fondurile obţinute vor fi folosite pentru a finanţa reconstrucţia zonelor devastate de cutremurul urmat de tsunami din 2011. Decizia marchează o reluare a procesului de privatizare la mai mulţi ani de la prima tentativă a guvernului de a vinde compania de poştă. Subiectul a fost intens politizat în Japonia.

Fostul premier Junichiro Koizumi a fost nevoit să organizeze alegeri anticipate în 2005, din cauza opoziţiei dure faţă de planurile de privatizare a unor politicieni din partidul său, susţinuţi de lideri locali din compania de poştă. În Japonia, şefii oficiilor poştale sunt de obicei foarte activi în comunitate şi pot avea o influenţă mare asupra electoratului.