Postul BBC, un model universal de excelenţă editorială şi o instituţie la fel de venerată ca şi monarhia în Marea Britanie, traversează una dintre cele mai grave crize din istoria sa, după demisia directorului său general, cauzată de gestionarea deficitară a unui dublu scandal de pedofilie.


George Entwistle, în vârstă de 50 de ani, a demisionat in week end, după numai 54 de zile de veritabil coşmar în fruntea primului grup audiovizual public din lume, scrie France Presse. Imediat, si-au cerut eliberarea din functii, directoarea departamentului de Informaţii din BBC, Helen Boaden, şi adjunctul ei, Stephen Mitchell. 

Totul a inceput la sfarsitul lunii octombrie, dupa o audiere prea puţin convingătoare în faţa unei comisii parlamentare. Lovitura de graţie a venit după un interviu acordat, sâmbătă, unui jurnalist al postului Radio 4. Prestaţia ezitantă a lui George Entwistle a definitivat imaginea de conducător care nu deţine controlul asupra cursului evenimentelor, supranumit, de altfel, de subalternii săi "incurious George" ("George lipsit de curiozitate").

Entwistle este raspunzator inclusiv pentru dublul eşec al "Newsnight", emisiunea-far a postului BBC, simbol al jurnalismului de investigaţie. În octombrie, "Newsnight" a fost acuzată de autocenzură, pentru că a ignorat deliberat un subiect care îl acuza pe Jimmy Savile, un prezentator extrem de popular al postului BBC în anii '60-'80. De atunci, adevărul a ieşit la iveală despre acest prezentator adorat de public, înnobilat de regină şi decorat de papa Ioan Paul al II-lea pentru angajamentele lui caritative. Scotland Yard îl consideră însă "un prădător sexual", care a abuzat peste 300 de copii şi de adolescente. Dezvăluirile despre preferinţele sexuale ale starului, decedat la sfârşitul anului 2011, la vârsta de 84 de ani, au revoltat opinia publică, dar şi familia sa, care a decis să îi distrugă crucea funerară pe care era scris epitaful următor: "A fost bine atât timp cât a durat".

La începutul lunii noiembrie, "Newsnight" s-a făcut vinovată de "denunţare calomnioasă", acuzându-l în mod eronat pe un politician conservator din anii '70, despre care s-a spus că ar fi abuzat sexual minori, pe baza mărturiei unei "victime", care şi-a retras însă declaraţia ulterior. Lordul McAlpine nu a fost citat în mod direct de BBC, însă internetul a pomenit numele său, determinându-l pe premierul britanic David Cameron să denunţe în mod public acest climat asociat cu "vânătoarea de vrăjitoare".

George Entwistle a recunoscut că "reportajul difuzat în emisiunea «Newsnight» era, din punct de vedere editorial, inacceptabil". Tim Davie, directorul posturilor radiofonice din trustul BBC, însărcinat cu asigurarea interimatului, urmează să primească un raport despre acest "derapaj editorial", ce ar putea conduce la o serie de sancţiuni disciplinare.

Fără să mai aştepte, Lordul Chris Patten, directorul organismului de control BBC Trust, a iniţiat duminică o contraofensivă, cu atât mai necesară cu cât grupul BBC există graţie banilor contribuabililor britanici, prin intermediul redevenţelor. "Credibilitatea noastră depinde de capacitatea noastră de a spune adevărul", a declarat Chris Patten în emisiunea politică prezentată de Andrew Marr pe BBC1. "Dacă mă întrebaţi dacă BBC are nevoie de o reformă profundă a organizaţiei sale, atunci vă răspund că aşa este, are absolut nevoie de asta", a adăugat Patten, ultimul guvernator al fostei colonii britanice Hong Kong, el însuşi ameninţat cu pierderea postului pe care îl ocupă.

Presa britanică de duminică a confirmat amploarea dezastrului. Mail on Sunday evoca "o baie de sânge la BBC", în timp ce Jonathan Dimbleby, unul dintre cei mai respectaţi jurnalişti de la BBC, evoca în The Observer "o navă în derivă, care se îndreaptă spre recif". Scandalul continuă să facă valuri în presa britanică, cu atât mai mult cu cât au fost iniţiate două anchete independente despre "afacerea Newsnight" şi "gestionarea BBC".

Ele apar într-un context dificil pentru grupul audiovizual, rănit în orgoliul său editorial şi constrâns să opereze reduceri draconice în numele austerităţii. În acelaşi timp, criticile abundă, pentru a denunţa salariile "exorbitante" ale anumitor directori şi prezentatori-vedetă sau practicile de "concurenţă neloială". Acestea din urmă vin în special din partea magnatului Rupert Murdoch, care nu prea reuşeşte să îşi facă profitabile site-urile, în faţa unui portal al BBC extrem de bogat în conţinuturi şi care poate fi accesat în mod gratuit.

În acelaşi timp, "furtuna" de la BBC amplifică criza profundă prin care trece presa britanică, aflată pe banca acuzaţilor în cadrul unui uriaş scandal, declanşat de interceptările telefonice practicate de o serie de tabloide. British Broadcasting Corporation (BBC) este radiodifuzorul public britanic, înfiinţat pe 1 ianuarie 1927. BBC este cel mai mare radiodifuzor din lume, cu aproximativ 23.000 de angajaţi. Corporaţia BBC deţine opt televiziuni, 54 de posturi de radio, unul dintre cel mai accesate site-uri din Europa şi un serviciu internaţional în 28 de limbi străine, de care beneficiază peste 150 de milioane de persoane.