Mai puţin de o treime (29%) dintre adulţii cu vârsta cuprinsă între 26 şi 45 de ani apelează la un medic ortodont, relevă un recent studiu realizat de Clinica Ortodent.


Dintre aceştia, aproximativ 78% sunt femei şi doar 22% sunt bărbaţi. Dinţii aflaţi în poziţie incorectă, precum şi muşcătura incorectă se pot remedia la orice vârstă, se arată într-un comunicat de presă al clinicii. Problemele de ortodonţie se pot rezolva mult mai uşor în perioada copilăriei, în perioada de creştere, dar nu este exclusă remedierea lor şi în perioada adultă.

Principalele probleme ortodontice care pot apărea în perioada adultă sunt: retracţii ale gingiei, apariţia sensibilităţii dinţilor lângă gingie, tocirea dinţilor, pierderea osoasă graduală cu apariţia mobilităţii dinţilor şi la un moment dat pierderea acestora, probleme ale articulaţiei temporomandibulare cu manifestări diferite: dureri de cap până la migrene, dureri de ureche, dureri la nivelul gâtului, dureri la nivelul coloanei vertebrale şi deformări ale acesteia. Astfel de situaţii mai complicate necesită cooperarea medicului ortodont cu alţi medici specialişti.

Potrivit comunicatului, rezolvarea problemelor de ortodonţie nu ţine numai de estetică, urmărindu-se obţinerea unei funcţionalităţi corecte. Luând în considerare faptul că dinţii se mişcă pe parcursul întregii vieţi, puţini sunt cei care ştiu că problemele de parodontoză care apar la o anumită vârstă pot fi stopate sau menţinute sub control la unele persoane dacă se corectează muşcătura şi se menţine un control strict al igienei, evitând în acest fel riscul pierderii dinţilor, chiar şi al celor care au deja mobilitate.

Durata unui tratament ortodontic variază între 6 luni şi 2 ani. 'Aproape 6 milioane de oameni în USA şi Canada sunt în grija membrilor Asociaţiei Americane de Ortodonţie, căutând soluţii pentru un zâmbet mai sănătos şi mai frumos, deci pentru o viaţă mai bună', a declarat dr. Emilia Gheorghiu-Milicin, medic specialist ortodont.