Preşedintele ANRMAP, Dan Vlădescu, a declarat, joi, că a propus, printr-o iniţiativă legislativă, ca de la 1 ianuarie 2013 să fie ridicat pragul pentru achiziţiile publice directe, de la 15.000 la 30.000 de euro.


'Am propus modificarea legii achiziţiilor publice, am postat pe site-ul instituţiei aceste propuneri, au fost discuţii cu ministerele implicate, cu mediul de afaceri şi cu oficialii de la Bruxelles. Vom adopta aceste modificări prin ordonanţă de urgenţă sau prin alt tip de act normativ. Eu am propus în acest proiect ridicarea pragurilor achiziţiilor directe la 30.000 de euro pentru toate tipurile de contracte. (...) Pragurile din directivele europene pentru achiziţiile directe sunt mult mai sus decât ce ne propunem noi. Noi vrem să creştem pragurile pe achiziţie directă pe toate tipurile de contracte de la 15.000 la 30.000 de euro, iar pragurile din directivele europene sunt 130.000 de euro pentru bunuri şi servicii şi 5 milioane de euro pentru lucrări', a precizat Vlădescu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că în modificarea la legea achiziţiilor mai este prevăzut ca toate achiziţiile directe care au o valoare estimată de 5.000 de euro să fie în mod obligatoriu notificate în SEAP, în aşa fel încât orice contribuabil din ţară să ştie cum au fost cheltuiţi banii publici.

Vlădescu a mai menţionat că ridicarea pragurilor nu este o măsură menită să favorizeze alianţa de la guvernare, ci să flexibilizeze modul de atribuire a contractelor.