Preţul aurului a scăzut marţi cu peste 2%, către minimul acestui an, din cauza incertitudinilor că Grecia va primi finanţare prin programul de salvare şi a celor legate de criza datoriilor din zona euro, transmite Reuters.

Cotaţia aurului, considerat în general un plasament sigur în perioade incerte, nu a reuşit să crească în acest an şi este pe cale să înregistreze marţi cel mai amplu declin zilnic din ultimele două luni.

Având în vedere situaţia din Grecia şi schimbarea preşedintelui în Franţa, analiştii se întreabă dacă Europa va oferi miliardele de euro necesare salvării economiilor cu probleme.

"Plasamentele în aur nu au sens în absenţa unor noi măsuri de stimulare. Aurul este atractiv atunci când oamenii se tem că banii fără acoperire le erodează averile", a declarat Jeffrey Sherman, manager de portofolii la compania de administrare de active DoubleLine Capital.

Evoluţia negativă a pieţei metalelor preţioase a fost influenţată şi de scăderea cotaţiilor acţiunilor.

La ora 15,30 GMT, aurul spot era tranzacţionat în scădere cu 2,4%, la 1.598,81 dolari uncia, după un minim al şedinţei de 1.594,94 dolari uncia, cel mai redus nivel atins după 4 ianuarie.

Preţul argintului
a scăzut cu 2,5%, la 29,26 dolari uncia.