Preţurile la porumb şi soia au urcat la noi niveluri record pe piaţa internaţională, în urma intensificării temerilor privind impactul celei mai grave secete din ultima jumătate de secol în Statele Unite.


Pe acest fond, secretarul pentru agricultură din SUA a declarat că se roagă zilnic pentru ploaie. Cotaţiile cerealelor au urcat puternic în ultima perioadă, avansul fiind alimentat de perspectivele tot mai slabe pentru porumb, alte cereale şi soia în SUA. Preţul porumbului a trecut pentru prima dată în contractele futures de 8 dolari pe buşel (1 buşel-25,4 kilograme), ajungând la 8,055 dolari, potrivit Financial Times. Soia a atins un maxim de 17,115 dolari/buşel (27,2 kg).


Preţurile la porumb şi soia au depăşit recordurile înregistrate în timpul crizei pieţei alimentelor din 2007-2008. Traderii de cereale se află în alertă ridicată după ce datele autorităţilor americane au indicat recolte în scădere puternică. Meteorologii au confirmat, de asemenea, în această săptămână, că SUA se confruntă cu cea mai puternică secetă începând cu 1956.


Autorităţile americane au afirmat, într-un raport săptămânal, că doar 31% din recolta de porumb se află în stare "bună spre excelentă", revizuind puternic estimarea din săptămâna anterioară, de 40%. Pentru soia, procentajul a fost modificat de la 40% la 34%.


Seceta va conduce la o creştere puternică a preţurilor, a declarat secretarul general al SUA pentru agricultură, Tom Vilsack, citat de Mediafax. "Mă pun în genunchi în fiecare zi şi spun o rugăciune suplimentară chiar şi acum. Dacă aş putea spune o rugăciune specială sau aş putea face un dans care să aducă ploaia, le-aş face", a afirmat Vilsack.


Oficialul american a respins, însă, cererile vizând reorientarea cantităţilor de porumb folosit în producţia de etanol pentru a acoperi consumul populaţiei şi animalelor.

Liderii politici nu consideră că lumea se confruntă cu o nouă criză agricolă, întrucât aprovizionarea la nivel mondial cu grâu şi orez, materiile prime cele mai importante pentru securitatea alimentară, rămâne la un nivel destul de bun, iar preţurile sunt sub maximele înregistrate în trecut.