Guvernul a decis sa limiteze plafonul in limita caruia se acorda prefinantarea proiectelor cu fonduri europene, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului.

O alta masura ce se va aplica incepand cu urmatoarele zile va obliga firmele care nu transmit autoritatilor documentatia de rambursare in cel mult patru luni de la primirea prefinantarii sa restituie integral banii.

Autoritatile au luat aceasta decizie deoarece au constatat ca multe dintre firmele care iau banii din prefinantare nu mai trimit ulterior facturile aferente cheltuielilor, facturi care trebuie in mod normal sa ajunga la decontare la Comisia Europeana.

Potrivit noului sistem, prefinantarea va fi acordata in cota de maximum 10% din valoarea eligibila a proiectului, in cel putin doua transe, cu exceptia proiectelor majore, pentru care cota de prefinantare poate fi de maximum 20% (fata de 40% in prezent).

Prima transa de prefinantare va reprezenta cel mult 5% din valoarea eligibila a proiectului, de la 15% in prezent, iar urmatoarele transe vor fi acordate numai dupa ce cheltuielile efectuate sunt autorizate in cuantum de minimum 60% din valoarea cumulata a transelor anterioare de prefinantare (de la 40% in prezent).

In cazul proiectelor care intra sub incidenta ajutorului de stat, prefinantarea va putea fi acordata in continuare in cota de maximum 35% din valoarea totala a finantarii, dar intr-o singura transa.