Cea de-a saptea reuniune mondiala de rugby din istorie reprezinta cel mai profitabil eveniment sportiv organizat vreodata de neo-zeelandezi. Impulsul pe care-l vor resimti insularii All Blacks este estimat la peste 1,5 miliarde de dolari, o suma importanta chiar si pentru o tara cu economia cea mai industrializata dintre natiunile din zona Pacificului de Sud. Si Romania va fi prezenta anul viitor la intalnirea de la Wellington, purtatorii frunzei de stejar fiind printre cele 12 echipe care n-au ratat niciun turneu final.

Dupa Jocurile Olimpice de vara, Campionatul Mondial si Campionatul European de fotbal, Cupa Mondiala la Rugby (CMR) reprezinta a patra com­petitie din lume ca audienta. Interna­tional Rugby Board, institutie ce-si asigura 90% din venituri din cupele mon­diale, se arata destul de reticenta fata de turneul final de anul viitor, despre care spune, contrar prognozelor optimiste ale specialistilor, ca va genera cele mai mici profituri din ultimii 12 ani.

Estimarile de profit generate de evenimentul ce se va derula intre 9 sep­tembrie si 23 octombrie 2011 au fost pre­zentate deja de oficialii guvernului de la Wellington, care mizeaza pe cel putin 2 miliarde de dolari neo-zeelandezi, adi­ca aproximativ 1,5 miliarde de dolari americani. Spre comparatie, editia din 2007, din Franta, a adus doar Federatiei Internationale aproximativ 125 de mili­oane de lire sterline, estimarile pentru Anglia 2015 ridicandu-se la minimum 300 de milioane de lire sterline.

De 50 de ori mai putin ca in fotbal


Revenind la performanta rugbistilor tricolori, care au trecut de Uruguay in barajul de calificare si vor participa pen­tru a saptea oara consecutiv la o Cupa Mondiala,  Federatia Interna­tionala de specialitate (IRB) va recompensa federa­tia noastra cu 100.000 de lire sterline. Aceasta este suma pe care o primeste orice nationala calificata la CM 2011, FRR urmand sa premieze fiecare  juca­tor din surse proprii. „2.000 de euro. Atat putem sa le oferim noi, desi copiii acestia merita mult mai mult. Noi nu avem banii celor de la fotbal”, a declarat Alin Petrache, presedintele Federatiei. Sumele, impozabile, sunt de-a dreptul ridicole fata de cele cu care sunt desfatati periodic Chivu&Co, obisnuiti de altfel sa priveasca la televizor competitiile de anvergura.

Spre exemplu, tricolorii lui Razvan Lucescu ar fi incasat cate 10.000 de euro numai daca bateau Franta, 5.000 de euro la egal, in timp ce calificarea la CE 2012 va fi recompensata cu 100.000 de euro,  adica de 50 de ori mai mult decat primesc stejarii. Pana si tineretul lui Emil Sandoi s-ar fi ales cu bani mai frumosi decat rugbistii daca se calificau la Europene. Insa, din pacate,  societatea in care traim nu pretuieste asa cum se cuvine valorile si performantele, multi dintre fostii sau actualii sportivi romani de top ducandu-si viata de pe o zi pe alta.

Contributia la PIB-ul Noii Zeelande, 180 mil. USD


Un studiu realizat de compania de consultanta Deloitte&Touche, prezentat de „Financiarul“ anul trecut, arata ca o Cupa Mondiala organizata de una dintre marile forte din rugby (Anglia, Noua Zeelanda, Franta, Africa de Sud etc.) ar aduce venituri directe si indirecte de minimum 2 mili­arde de euro si valoare adaugata in economia locala de 1,1 miliarde de euro. Astfel, numai din taxele percepute pe produsele si serviciile care se pun in miscare guvernul de la Wellington va incasa in jur de 100 de milioane de dolari neo-zeelandezi. Care sunt factorii ce transforma CMR intr-un eveniment cu un potential profit atat de generos? Cupa Mondiala beneficiaza de fiecare data de un public platitor foarte numeros si de cel mai mare numar de turisti transfrontalieri (dupa CM de fotbal si JO). In urma cu patru ani, in Franta au fost numarati peste 2 milioane de spectatori la cele 48 de partide. Cu o pondere mare in randul suporterilor din clase sociale mai sanatoase, Cupa Mondiala la Rugby atrage turisti cu o deschidere importanta spre „a cheltui“, comparativ cu multe alte sporturi. Astfel, Deloitte anticipeaza 1,5 milioane de spectatori platitori de bilet si peste 70.000 de turisti straini in Noua Zeelanda (fata de 60.000 cati au fost in Australia in 2003), contributia la PIB-ul tarii fiind de aproximativ 180 de milioane de dolari americani. Cu toate acestea, Comitetul de organizare prevede un deficit de 39 de milioane de dolari (18,7 milioane de euro).

Primul meci, cu Scotia, la 10 septembrie 2011

Grupele Cupei Mondiale:

  • Grupa A: Noua Zeelanda, Franta, Tonga, Canada, Japonia
  • Grupa B: Argentina, Anglia, Scotia, Georgia, Romania
  • Grupa C: Australia, Irlanda, Italia, Rusia, SUA
  • Grupa D: Africa de Sud, Tara Galilor, Fiji, Samoa, Namibia


Programul Romaniei:

  • Sambata, 10 septembrie: Scotia - Romania, la Invercagill
  • Sambata, 17 septembrie: Argentina - Romania, la Invercagill
  • Sambata, 24 septembrie: Anglia - Romania, la Dunedin
  • Miercuri, 28 septembrie: Georgia - Romania, la Palmerston North
Nationala de rugby a Romaniei este una dintre cele 12 tari care au participat la toate editiile Cupei Mondiale, competitie organizata pentru prima oara in 1987  
N-a trecut niciodata de faza grupelor si n-a obtinut mai mult de o victorie


2.500 de dolari - un loc in tribuna la finala CMR


Cele mai bune locuri pentru finala Cupei Mondiale de rugby vor putea ajunge si la 2.500 de dolari, a dezvaluit Martin Snedden, presedintele Comitetului de organizare, citat de AFP. Cel mai ieftin bilet  la finala costa cam 80 de euro, in conditiile in care tarifele pentru meciurile acestei competitii, care va dura sase saptamani, merg de la 30-40 de dolari pentru meciurile din grupa si pana la 1.250 de dolari pentru locurile cele mai scumpe de la finala, programata pe 23 octombrie 2011. Biletele pentru sferturile de finala s-au vandut deja la preturi cuprinse intre 190 si 480 de dolari, iar cele pentru semifinale intre 290 si 700 de dolari. De exemplu, meciurile pe care All Blacks le vor disputa cu Franta si Tonga (Gr. A), in prima faza a turneului, au costat intre 120 si 450 de dolari neo-zeelandezi. Vanzarea biletelor, inceputa in aprilie, e aproape de sfarsit, fiind epuizate deja 90% din locuri.