Premierul bulgar, Boyko Borisov, a declaratcă, în cadrul discuţiilor cu prim-ministrul Victor Ponta, nu s-a atins subiectul delimitării graniţei în Marea Neagră între România şi Bulgaria, iar acest subiect nu ar trebui să intre în discuţie între statele membre UE în secolul 21.


Intrebat daca la intrevedere cu Victor Ponta a fost abordat acest subiect, seful executivului de la Sofia a raspuns: "Nu, pentru că noi suntem membri ai Uniunii Europene cu drepturi depline, iar ţările membre au semnat preventiv o declaraţie că nu vor avea niciun fel de pretenţii asupra altor state. Nu este o problemă pentru Bulgaria în acest moment", a explicat premierul bulgar.

În secolul 21, a continuat Borisov, "ţările membre UE nu ar trebui să discute despre graniţe, redesenarea graniţelor este un subiect pe care nu vreau să-l discut. Bulgaria s-a reaşezat foarte bine după al doilea război mondial, largi teritorii au fost luate Bulgariei", spus premierul bulgar.

In acest context, agentia Mediafax aminteste, citand MAE roman, ca o nouă rundă de negocieri bilaterale privind tematica delimitării spaţiilor maritime ale României şi Bulgariei în Marea Neagră s-a desfăşurat în perioada 29-30 mai la Bucureşti. "Discuţiile s-au purtat la nivel de experţi, delegaţiile fiind conduse de şefii departamentelor juridice din ministerele afacerilor externe şi având în componenţă specialişti din cadrul instituţiilor competente din cele două ţări", a precizat Ministerul de externe. 

Conform sursei citate, negocierile urmăresc "convenirea unei linii de delimitare între spaţiile maritime ale României şi Bulgariei din Marea Neagră care să fie echitabilă şi conformă cu normele dreptului internaţional în materie".Părţile au convenit că negocierile vor continua în cea de-a doua parte a acestui an, menţionează MAE.

În 20 martie, ministrul de Externe de la acea vreme, Cristian Diaconescu, declara că "există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială" dintre România şi Bulgaria, el explicând că este vorba despre 17 kilometri pătraţi şi că vor avea avea loc discuţii cu experţi bulgari. "În legătură cu această comunitate (comunitatea de români din Bulgaria - n.r.) va trebui să avem o discuţie politică de fond, ca de altfel şi în ceea ce priveşte unele aspecte privind, poate o să vă mire, delimitarea platoului continental şi a mării teritoriale, cu Bulgaria. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina, şi cu Bulgaria sunt încă o serie de aspecte nesoluţionate, pe care o să le punem în discuţie, o spun cât se poate de formal, dacă doriţi, împreună cu partenerii noştri", a declarat Diaconescu.

La 21 martie surse diplomatice au declarat că porţiunea de platou continental din Marea Neagră aflată în dispută între România şi Bulgaria este situată într-o zonă prin care este proiectată trecerea conductei South Stream, pe care Rusia vrea sa o contruiasca spre Bulgaria şi, mai departe, către Grecia, Italia şi Austria.