Presa britanică a glumit pe seama premierului David Cameron care, au concluzionat ziaristii, "a picat examenul de cetăţenie", pentru ca nu a stiut sa răspundă, in cadrul emisiunii televizate Late Show a lui David Letterman, la câteva întrebări legate de istoria ţării sale. 


David Cameron, primul şef al Guvernului britanic care a indraznit să apară la această emisiune foarte populară în Statele Unite, a fost supus de catre gazda sa la un veritabil test de cultură generală despre Marea Britanie din partea gazdei sale.

Intrebat "Cine a compus Rule Britannia?", cântec patriotic cunoscut de toţi britanicii, premierul a ezitat cateva clipe inainte de a rosti numele lui Edward Elgar, deşi raspunsul corect era Thomas Arne, care a realizat muzica la poemul lui James Thomson.

"Examenul" oral a continuat cu "Magna Carta", cartă din secolul al XIII-lea care limitează puterile regalităţii. Premierul a precizat fără dificultate data - 1215 - şi a explicat importanţa documentului pentru fondarea democraţiei. Dar s-a blocat cand a trebuit sa traduca titlul din latină în engleză ("Marea Cartă").

Lacunele liderului conservator, trecut pe la prestigiosul colegiu privat Eton şi licenţiat la Oxford în filosofie, politică şi economie, nu au scăpat presei britanice. "David Cameron pică testul său de cetăţenie la Late Show-ul lui David Letterman", titra pe prima pagină The Guardian (ziar de stânga), fapt pentru care premierul "ar putea intampina probleme la controlul paşaportului la întoarcere din călătoria sa în Statele Unite şi în Brazilia".

Dar The Telegraph (apropiat conservatorilor) consideră că, desi "Dave a picat proba de istorie, a trecut examenul în ansamblul său". "Ce am aflat în această seară? Că Eton şi o diplomă de Oxford nu fac din voi un omniscient. În al doilea rând, că David Cameron este uman, face erori şi poate râde, scrie publicaţia.

"Aceasta este o prostie! Cariera mea se încheie cu show-ul vostru", a deplâns premierul discreditat, potrivit publicaţiei.