Lupta cu evaziunea fiscala nu se va mai duce la NeVe ci va avea de acum incolo planuri si plafoane valorice precise, indiferent de dimensiunea fenomenul de contrabanda si eludare fiscala inregistrat in economie.


Astfel, premierul Mihai Ungureanu a cerut astazi ministrilor si sefilor de autoritati implicati in combaterea evaziunii fiscale ca, in termen de doua luni, sa verse la buget venituri reprezentand cel putin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a 2 miliarde de euro, in special din actiuni impotriva contrabandei cu alcool si produse vegetale.

Solicitarea a fost formulata in sedinta de vineri a comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, la care au participat, alaturi de ministrii implicati, si presedintele ANAF, reprezentanti ai Autoritatii Nationale a Vamilor, Garzii Financiare, Ministerului Public, Directiei Nationale Anticoruptie, Departamentului de Lupta Antifrauda, Politiei Romane si Politiei de Frontiera.

"Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Va cer ca, in termen de 60 zile, actiunile dumneavoastra de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB. Aveti sprijinul meu neconditionat pentru aplicarea masurilor necesare obtinerii acestui rezultat", a afirmat Ungureanu.

“Succesurile” in combaterea evaziunii

Potrivit patronatelor din industria alimentara, evaziunea fiscala se ridica la 7-8 miliarde de euro numai in acest sector, fara alcool, cea mai mare parte a evaziunii facandu-se prin comertul intracomunitar, din eliminarea TVA. Totodata, bugetul pierde anual alte doua miliarde de euro din evaziunea cu tutun, alcool si petrol.

Si, in timp ce patronatele si sindicatele cer taxarea inversa ca masura de eliminare a evaziunii fiscale, statul vine cu promisiuni de intensificare a controalelor si stimulente pentru inspectori, iar partidele acuza protejarea politica a retelelor de contrabanda.

Totusi, lupta cu evazionistii pe care a dus-o fostul guvern Boc este apreciata ca fiind de mare succes de catre Andrea Paul Vass, una din principalele voci a puterii aflate la guvernare. Pe blogul sau Vass declara, in iunie 2011, referindu-se la lupta cu evaziunea fiscala: “Un lucru este clar: cu vointa si determinare putem ajunge la rezultate mari!

Potrivit unei scurte treceri in revista a actiunilor organelor de inspectie fiscala pentru anul 2010, acestea ar fi realizat aproximativ 330.000 actiuni de inspectie si control, sumele suplimentare stabilite fiind cu 74% mai mari decat in anul 2009. “Incasarile la buget au dus la o pondere de 33% a veniturilor bugetare in PIB in anul 2010, in vremuri dificile economic, nivel record din 2000 incoace”, mai arata Vass.

Produsul Intern Brut este prognozat pentru acest an la 579,6 miliarde lei, ceea ce presupune ca intr-un interval de doua luni sa fie varsate la buget 8,6 miliarde lei (aproximativ 2 miliarde euro).

Veniturile bugetare sunt estimate pentru acest an la 195,3 miliarde lei (33,7% din PIB), in crestere cu 0,4 puncte procentuale fata de anul trecut, in principal din contributii sociale, TVA si accize.

Cititi si: 
In opinia patronatelor, piata neagra a alcoolului umple pusculita PDL si a altor institutii publice
Singura strategie antievaziune a guvernului: controale dese si taxe marite
Evaziunea fiscala pe piata florilor ajunge pana la 160 mil. euro anual
Noi metode de transport in contrabanda cu tigarete: cu deltaplanul sau pe sub apa