In urma cu cateva zile, compania Apple a dezvaluit, in premiera, lista detaliata a furnizorilor sai. Doi jurnalisti americani, Nicholas Kristof ( New York Times) si Mike Daisey, au vrut sa obtina mai multe date despre aceste firme si, dupa o ancheta jurnalistica desfasurata pana in China, au ajuns la concluzia ca, in aceste uzine, muncesc cel putin 20.000 de copii.

De cativa ani au tot existat zvonuri ca o serie de componente pentru iPod si iPad sunt fabricate de catre copii, dar Apple a negat in permanenta aceste acuzatii foarte stanjenitoare. De data aceasta investigatia celor doi jurnalisti americani, care au vizitat cateva fabrici ale unor furnizori chinezi, pare sa fi adus probele-lipsa.

Unul dintre cei mai cunoscuti subcontractanti ai Apple este Foxconn. Intr-una din uzinele societatii, situata in Shenzhen, provincia Guangdong, 430.000 de munictori lucreaza aproape fara pauza. Intrarea in fabrica este pazita de gardieni inarmati care, de altfel, le-au interzis celor doi reporteri sa intre. Ramasi totusi in apropierea portii principale, acestia au observat un grup de fetite, de aproximativ 13 ani, care au intrat in fabrica. Potrivit estimarilor si observatiilor jurnalistilor, cel putin 5% dintre muncitori sunt minori. Cu alte cuvinte, spun reporterii, aproximativ 20.000 de copii lucreaza pentru componentele Apple.

Potrivit gigantului american, furnizorii sai pur si simplu nu sunt la curent cu faptul ca unii dintre angajati nu au varsta potrivita pentru a munci. Compania spune ca daca un copil este gasit lucrand pentru o piesa destinata Apple este vorba doar despre „o eroare de sistem”.