Jurnaliştii din Grecia au intrat într-o grevă de 24 de ore pentru a cere menţinerea locurilor de muncă şi pentru a protesta faţă de tăierile salariale generalizate în acest sector, afectat de criza economică, relatează AFP.


Majoritatea televiziunilor şi radiourilor, precum şi agenţia de presă naţională Ana nu difuzează niciun buletin de ştiri sau emisiuni informative, iar principalele site-uri de Internet nu sunt actualizate, în timp ce ziarele nu vor apărea marţi.

Greva, care a început luni la ora 03.00 GMT (06.00 ora Romîniei), este în principiu obligatorie pentru jurnaliştii greci, care se expun altfel sancţiunilor corporatiste.

Sindicatele jurnaliştilor au lansat această mişcare pentru a cere "semnarea unor convenţii colective demne", precum şi "salvarea locurilor de muncă" în faţa concendierilor în lanţ, ce au depăşit numărul de 4.000 de la începutul crizei datoriilor, în 2010.

Potrivit sindicatelor, patronatul din acest sector impune, de asemenea, de mai multe luni contracte individuale ce includ scăderi salariale de 20-30 la sută, precum şi şomaj tehnic.

Umflat artificial din 1990 de clientelismul politic, de credite bancare abundente şi absenţa oricărei reglementări, sectorul media a pierdut în doi ani trei ziare, dintre care doi piloni de bază ai presei de stânga To Vima şi Eleftherotypia, precum şi postul privat de televiziune Alter.