Cancelarul german, Angela Merkel, se va afla la Chisinau la 22 august pentru o vizita oficiala. Pe agenda discutiilor cu responsabilii tarii gazda, figureaza perspectiva integrarii Moldovei in UE si reglementarea conflictului transnistrean.


Comentand evenimentul, cotidianul rus Nezavisimaia gazeta scrie ca autoritatile de la Chisinau isi pun mari sperante in aceasta vizita capabila, in opinia lor, sa imprime un impuls dialogului dintre Germania si Rusia dedicat problemei transnistrene, dar intrerupt dupa revenirea la puterea a lui Vladimir Putin.

„Dupa acordul convenit de Merkel si fostul presedinte ale Rusiei, Medvedev, tratativele menite sa conduca la o solutie s-au urnit din punctul mort, iar potrivit promisiunilor lansate de cei doi demnitari, ele ar fi trebuit sa marcheze progrese reale. La acea data, s-a discutat despre o formula de reintregire a Moldovei ca federatie”, scrie publicatia citandu-l pe analistul Arcadie Barbarosie, directorul Institutului pentru politici sociale.

Dar, spune expertul moldovean, „Chisinaul nu va accepta niciodata o federatie, care presupune drepturi egale pentru membri sai. Daca Tiraspol si Chisinau vor avea acealeasi drepturi, acesta din urma va avea de pierdut. Este ceea ce va incerca sa explice Merkel. De aceea, nu vor exista, dupa toate probabilitatile, alte retete germane de rezolvare a situatiei”.

Dar, sustine Barbarosie, Berlinul poate sta de vorba cu Moscova, punand-o la curent cu noile date ale problemei si precizand ca Transnistria este ancora stabilitatii Moldovei. Altfel spus, daca Moldova se va reintregi, ea va ramane stat, iar procesul de alunecare in componenta Romaniei va fi stopat”, a anticipat analistul moldovean.

Comentatorul Dmitri Chubashenko, directorul publicatiei Panorama, este, la randul lui, de parere ca, deocamdata, Rusia nu se grabeste in gasirea unei rezolvari. „Putin este extrem de atasat proiectului Uniunii Eurasiatice. O idee careia ii va dedica urmatorii sase ani de mandat. Actualii si potentialii participanti la aceasta Uniuni se stiu – sunt fostele republici sovietice, inclusiv Moldova. Este prisma prin care trebuie privita pozitia Rusiei in dosarul transnistrean”, afirma expertul.

Rusia, estimeaza el, „va astepta rezultatele alegerilor parlamentare si prezidentiale din Ucraina, apoi va organiza Jocurile Olimpice, dupa care va vedea rezultatul viitoarul scrutin legislativ din Moldova, din 2015. Si numai dupa aceea se va gandi ce va face cu Transnistria, daca sa o recunoasca sau nu. Pana atunci, nici nu se va pune problema unei solutii in acest caz. Mai ales ca pana atunci va apare alt cancelar federal in Germania”, a concluzionat Chubashenko.