Franta si Germania au reusit sa-l impuna pe premierul belgian Herman Van Rompuy ca primul presedinte al Consiliului European. Parisul si Berlinul si-au justificat alegerea prin faptul ca Van Rompuy are o capacitate imensa de a nu genera conflicte si de a ajunge la con­sens. Prin faptul ca acesta este cva­sinecunoscut pe scena internationala, UE va putea sa isi impuna eficient agenda, sustin cele doua state. Presa europeana nu a vazut insa cu ochi buni alegerea unui personaj „discret“. „Prese­din­tele“, se intreaba „Le Figaro“, „va fi mai degraba un organizator sau un lider care va vorbi de la egal la egal cu Barack Obama si Hu Jintao?“. Presa spaniola si presa germana au exprimat aceleasi opinii, considerandu-l incapabil pe belgian sa fie o voce europeana puternica. Belgienii au o parere de regret ca au pierdut catalizatorul dintre francofoni si flamanzi. Noul presedinte nu are nicio putere formala, dar va organiza si prezida lucrarile Consiliului European si va reprezenta politica externa comuna a UE in lume. In momentul de fata, nu este clar care va fi relatia dintre aceasta pozitie si celelalte functii din UE, rolul pozitiei nou create urmand sa fie determinat chiar de catre primul presedinte. Acesta nu va avea puteri executive sporite, ci mai curand un rol administrativ. Functia noului presedinte se suprapune cu rolul Inaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe si cu rolul prese­dintelui Comisiei, in special in domeniul politicii externe, creand incertitudini in privinta puterii de influenta a lui Van Rompuy.

Catherine Ashton, novice in diplomatie, a fost desemnata Inalt Reprezentant. Fostul comisar pe comert va prezida noul Serviciu European pentru Afaceri Externe, va fi vicepresedinte al Comisiei, va avea si rolul fostului comisar pe politica externa si va prezida si Consiliul de Ministri pe politica externa. Ashton va avea autoritatea sa propuna masuri de aparare si securitate si va conduce politica externa si de securitate comuna (PESC) a UE, cu scopul de a creste vizibilitatea UE in plan extern, dar deciziile vor fi luate tot de catre membrii Consiliului. Nici aceasta alegere nu este vazuta cu ochi buni de catre presa europeana. „Cei 27 au reusit sa desemneze o femeie, dar nici macar pe cea mai stralucita“, scrie „Libération“.

Desi se dorea ca Europa sa aiba mai multa greutate pe scena mondiala, cele 27 de state membre ale UE au ales doua persoane necunoscute atat in plan european, cat si international.