Presedintele Royal Bank of Scotland (RBS), Philip Hampton, anticipeaza ca "o tara mica" va iesi din zona euro, eveniment care ar invenstifica presiunile asupra sistemului bancar global.

"Cred ca este probabil ca o tara, una mica, sa iasa. Ar putea fi oricare dintre ele, deoarece cred ca unele decizii vor fi determinate de evenimente politice in aceeasi masura ca situatia economica, nelinistea sociala, si alte astfel de lucruri. Dar cred ca exista o sansa foarte mare ca una dintre tari sa iasa", a afirmat Philip Hampton, citat de publicatia britanica The Telegraph.

Bancile europene au accesat miercuri un volum record de finantare de la Banca Centrala Europeana (BCE), de 489 miliarde euro, in cadrul primei scheme de lichiditate pe trei ani, la dobanzi foarte reduse, de 1%, derulata de institutie pentru a calma tensiunile de pe pietele de credit.

Masura luata de BCE a fost intampinata cu optimism de piete, datorita sperantelor ca bancile vor folosi banii pentru a cumpara obligatiuni de stat ale Italiei si Spaniei. Pe de alta parte, o unii investitori raman preocupati de faptul ca tari, precum Grecia, ar putea sa paraseasca zona euro.