Painea s-ar putea ieftini in perioada urmatoare, daca pretul graului va cobori sub 750 de lei pe tona, a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN).

,,Este posibil sa mancam o paine mai ieftina deoarece pretul fainii a scazut cu 30 de procente, iar graul a ajuns la 750 de lei /tona. De asemenea, recolta de grau din acest an este de o calitate exceptionala.

Brutariile vor incerca sa tina de pret deoarece anul trecut pretul materiei prime a crescut de peste trei ori, iar painea s-a scumpit cu numai 10%-15%. Daca pretul fainii va scadea sub 750 de lei pe tona, este posibil sa asistam si la o ieftinire a painii", a spus Popescu.

Stocurile de materie prima sunt suficiente pana dupa Sarbatorile de iarna, iar pretul graului va mai inregistra o scadere deoarece a iesit si Rusia cu cantitati semnificative la export.

In acest an productia de grau a depasit opt mil. tone. In sase-sapte judete din tara, graul este bun in proportie de suta la suta pentru panificatie, in timp ce in restul judetelor, procentul mediu este de 80%.

Necesarul intern de grau este de trei mil. tone (250.000 de tone lunar), la care se adauga alte 500.000 de tone de grau pentru samanta.

ROMPAN reuneste aproximativ 280 de producatori din industria de morarit si panificatie, cei mai importanti fabricanti din domeniu. Firmele asociate Rompan asigura, la nivel national, peste 70% din productia de paine si produse fainoase si in jur de 40%-45% din cea de panificatie.