In cadrul summitului european de ieri de la Bruxelles, presedintele francez Nicolas Sarkozy a avut un schimb dur de replici cu premierul Marii Britanii David Cameron, criticat pentru ca s-a pozitionat in fruntea tarilor care nu fac parte din zona euro.

„V-ati pierdut capacitatea de a tacea din gura”, a spus Sarkozy. „Ne-am saturat sa fim criticati si sa ni se spuna ce trebuie sa facem”, i-a spus liderul de la Paris sefului guvernului de la Londra.

„Sustineti ca detestati euro, la care nu ati vrut sa aderati si acum vreti sa va implicati in reuniunile noastre”, ar fi adaugat Sarkozy, potrivit publicatiilor Daily Telegraph si The Guardian.

La randul sau, ziarul Times scrie despre schimbul de replici dintre cei doi, dar fara a intra in detalii.

Tensiunile au sporit ieri intre tarile membre ale zonei euro si cele care nu fac parte din regiune, in frunte cu Marea Britanie, nemultumita de dorinta tot mai accentuata a acestora din urma de a adopta decizii fara consultarea statelor care nu utilizeaza moneda unica.

„Criza din zona euro afecteaza toate economiile noastre, inclusiv pe cea a Marii Britanii”, a declarat Cameron. Este in interesul Marii Britanii ca tarile din zona euro sa-si rezolve poblemele.

Dar acest lucru devine periculos daca ele iau decizii vitale pentru alte tari ale Pietei unice, precum decizii privind serviciile financiare care vizeaza intreaga Piata unica”, a insistat Cameron.

In consecinta, britanicii au cerut si au obtinut ca alt summit, care sa reuneasca toate cele 27 de state membre, sa fie, de asemenea, convocat miercuri la Bruxelles. „Cameron da dovada de un accentuat simt al umorului britanic, cand isi exprima indignarea ca tarile din zona euro se intalnesc intre ele.

Este cel putin ciudat ca cineva care si-a petrecut timpul spunand ca moneda unica este ceva rau vrea acum sa asiste la aceste summituri”, au comentat surse europene.

Agasat, premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a carui tara nu intra in zona euro, a-a alaturat asaltului, criticand intrevederile la varf ale partenerilor din UE care utilizeaza moneda comunitara.

„Nu trebuie sa existe o separare intre zona euro si restul Uniunii Europene”, a pus punctul pe „i” presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Executivul UE este preocupat, pentru ca permite drept o tendinta tot mai puternica gestionarea „interguvernamentala” a Europei de catre Paris si Berlin, atitudine care marginalizeaza institutiile Uniunii si, in primul rand, Comisia.