Dupa 20 de ani, Romania pestrita s-a gatit in straie de sarbatoare electorala, sor­t­uri rosii, galbene sau portocalii, si a pur­ces spre urna mioritica sa infrunte mita si turismul electoral sau proasta organizare din sectiile de vot. Un vot fara cauciuc (potri­vit stampilelor de ultima generatie) ce va pune pecetea pe „voievozii” turului doi.

Transhumanta electorala cincinala i-a adus pe romani la urna de vot. Infier­ban­tati de politichia de margaritar, de pro­misiunile-cliseu, de tip praf in ochi, dar si impinsi de doctrina si strategia partidelor, parte din electorii natiunii au ales sa voteze cu doua sau mai multe maini. Altii si-au tras in poza buletinul de vot pentru a-l inrama intr-un maruntis de 50 de euro, in timp ce „instruitii” au plecat acasa si cu suveniruri, stampilele de vot.

In cautarea lor alearga probabil si acum presedintii sec­tiilor de votare ale democratiei roma­nesti.

Jurnalul mioritic electoral


Procesul de vot la sectia speciala din co­muna ilfoveana Moara Vlasiei, intre­rupt, la pranz, s-a reluat dupa aproximativ o ora, in urma verificarilor constatandu-se ca lipseau sigurante de la tabloul elec­tric. Un barbat din orasul Filiasi s-a ales cu dosar penal dupa ce a rupt buletinele de vot ale concubinei sale, deranjat ca prese­dintele sectiei de votare i-a solicitat sa iasa din cabina de vot, in care intrase alaturi de iubita sa. Biroul de presa al can­di­da­tului independent Sorin Mircea Oprescu a fost instiintat astazi de catre Societatea Inter­nationala pentru Drepturile Omului - Sectia Romana, cu privire la furtul unei stampile din sectia de votare 1.120 din Sectorul 6. Biroul Electoral Judetean (BEJ) Buzau a primit o contestatie din partea PSD privind un caz de „turism electoral” in municipiul Ramnicu-Sarat, situatia fiind cercetata de Inspectoratul Judetean de Politie (IPJ) Buzau. Presedintii sectiilor de votare 318 si 323 din Navodari au plecat cu stampilele de control acasa sambata seara si nu le-au lasat la sectiile de votare, asa cum prevede legea. La Salaj, doua incidente electorale petrecute in sectiile de vot din Simleu Silvaniei si Marca, unde doi alegatori au primit mai multe buletine de vot, pe care le-au stampilat, dar nu le-au introdus in urne. Un alegator din comuna prahoveana Drajna de Jos a plecat cu stam­p­ila cu care a votat dupa ce si-a exer­citat dreptul de vot. Contestatie la Biroul Elec­toral Judetean Alba in care se sesi­zeaza ca pe mijloacele de transport in comun din Cugir sunt in continuare afise de campanie ale candidatului Traian Ba­sescu si ale PD-L. La sectia speciala de la Au­togara Filaret un Mercedes Sprinter de 21 de locuri transporta persoane pentru vot, iar observatori ai ONG-urilor indru­ma cetatenii sa aplice stampila pe pozitia 2, la care e inscris Mircea Geoana. Pro­ce­sul de votare a fost intrerupt, in mai multe localitati din judetul Olt, dupa ce au fost sesizate fie probleme electorale, fie pro­bleme tehnice legate de calculatoarele sau camerele de luat vederi din sectiile de votare. Politistii au intervenit la o sectie de votare din localitatea Cilibia, din judetul Buzau, dupa ce un barbat, aflat in stare de ebrietate si care avea un cutit, i-a injurat pe membrii biroului electoral.  Liberalii reclama o serie de incidente la sectiile de votare din Italia si Spania, unde romanii sunt transportati la vot si li se ofera o masa, iar in Romania sunt zone unde se practica transportul electoral si metoda „suveica“. Cauciucul cu insemnul „Votat“ al unei stampile a disparut in cadrul procesului electoral de la o sectie de votare din comuna Lupsa, judetul Alba, membrii sectiei presupunand ca acesta s-ar afla in urna de vot.Inchisoarea, numai pentru cumparatorii de voturi „prezidentiale”


Legea pentru alegerea presedintelui Romaniei ii sanctioneaza cu inchisoarea numai pe cei care cumpara voturi, nu si pe cei care primesc bani in schimbul exer­citarii votului, in Legea privind alegerea Parla­mentului fiind pedepsita si accep­tarea mitei electorale. Potrivit articolului 26, indice 4 din Legea 370/2004 privind alegerea presedintelui, „(1) oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze ori sa nu voteze un anumit candidat se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani si interzicerea exercitarii unor drepturi“. Nu intra in categoria bunurilor prevazute la alin. (1) bunurile cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele unei formatiuni politice.

Aceeasi preve­dere nu se regaseste in Legea privind de­sem­narea Parlamentului. Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului prevede la articolul 55 ca „ (1) promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la sase luni la cinci ani“, tentativa pedepsindu-se si ea. Legea privind alegerea presedintelui arata la articolul 26, indice 5 ca „fapta per­soa­nei care voteaza: a) fara a avea acest drept; b) de doua sau mai multe ori; c) prin introducerea in urna a mai multor buletine de vot decat are dreptul un alegator se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda si inter­zicerea exercitarii unor drepturi“. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utili­zarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Articolul 26, indice 6, al Legii 370/2004 consemneaza ca „ (1) violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseste cu amenda“. Daca fapta a fost comisa de un membru al biroului elec­toral al sectiei de votare, pedeapsa este inchi­soarea de la sase luni la trei ani sau amen­da si interzicerea exercitarii unor drep­turi.