Pretul unciei de aur a atins astazi cel mai inalt nivel din ultimele aproape doua luni, castigand 60 de dolari (+3,6%) in decurs de cateva ore, dupa ce Rezerva federala a SUA (FED) s-a angajat sa mentina neschimbata dobanda sa de politica monetara pana in 2014.


Spre orele pranzului, pretul metalului galben s-a tranzactionat cu 1720,35 dolari/uncia, cea mai buna performanta din 9 decembrie. Miercuri seara, dupa declaratia FED, metalul galben a trecut pragul psihologic de 1700 pentru prima data in ultimele sase saptamani, adaugand la valoarea sa aproape 50 de dolari in numai doua ore. A fost cea mai vertiginoasa crestere cotidiana de peste sase luni.

„Investitorii se tem de un exces de lichiditati pe piete, care ar putea alimenta inflatia. Prin urmare, ei incearca sa se protejeze impotriva tensiunilor inflationiste”, iar aurul reprezinta, din acest punct de vedere, „un scut traditional”, a explicat Andrey Kryuchenkov, analist la VTB Capital.

Pe de alta parte, a completat Ross Norman, de la firma de brokeraj Sharps Pixley, „operatorii sunt ingrijorati de o depreciere a dolarului in contexul unei politici monetare ingaduitoare”, un recul prelungit al monedei americane alimentand, de asemenea, inflatia.

In opinia lui, „piata nu crede ca, pe termen mediu, FED va reusi sa mentina rata inflatiei sub plafonul de 2%, asa cum si-a propus”.