Metalul galben si-a pierdut stralucirea de anul trecut, cand s-a apropiat periculos de pragul psihologic de 2000 dolari/uncie, coborand ieri la cel mai redus nivel din ultimele trei luni, la 1.612,3 dolari/uncie, inainte de urca la 1.618,6 dolari/uncie.


De la inceputul acestei saptamani, cotatia aurului a scazut cu 3%. Rezerva federala a Statelor Unite (FED) a dat de inteles ieri ca exclude, pe termen scurt, orice noua injectare de lichiditati in economia americana. Reactia pietei nu a intarziat sa apara: dolarul s-a apreciat in fata euro, care sufera de situatia economica din Europa si de riscul inca prezent al agravarii crizei datoriilor.

FED a publicat minuta celei mai recente sedinte de politica monetara, care arata ca reluarea programului de achizitii de obligatiuni de pe piata secundara pentru cresterea lichiditatilor din economie este tot mai putin probabila, conducerea bancii centrale americane indepartandu-se tot mai mult de aceasta idee.

"Nu as fi surprins daca pretul aurului va cobori spre nivelul de 1.600 de dolari/uncie, care va functiona ca un palier ", a declarat Walter de Wet, analist la Standard Bank.

Si alte metale pretioase au avut o evolutie negativa, cotatia platinei coborand cu 2,3%, la 1.597,39 dolari/uncie. Pretul argintului este in scadere cu 3,6%, la 31,46 dolari/uncie.