Nuclearelectrica va investeste 50 de milioane de euro pentru imbunatatirea cresterii eficientei raspunsului la accidentele severe la unitatile 1 si 2 de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda."Costul îmbunătăţirilor este de circa 50 milioane de euro, bani care pe care dânşii (Nuclearelectrica, n.r.) îi au şi care provin din profiturile companiei. Aceste îmbunătăţiri aduc un plus de siguranţă. Deciziile privind aceste îmbunătăţiri sunt luate în urma lecţiilor învăţate de la Fukushima", au declarat reprezentantii Comisiei Nationale pentru Constrolul Activitatilor Nucleare (CNCAN).

Imbunatatirile in speta includ instalarea unui sistem de depresurizare filtrata de urgenta a anvelopei si instalarea unor sisteme pasive de control al hidrogenului care ar putea fi produs in conditii de accident sever.


"Aceste modificări de proiect vor fi implementate la Unităţile 1 şi 2 ale CNE Cernavodă în perioada 2012 – 2013, în conformitate cu graficul agreat de CNCAN şi inclus în raportul naţional privind testele de stres. Instalarea sistemelor de depresurizare filtrată de urgenţă a anvelopelor pentru reactoarele de la CNE Cernavodă face parte din seria de îmbunătăţiri propuse pentru creşterea eficienţei răspunsului la accidente severe, cu scopul de a se asigura o protecţie sporită a mediului şi a populaţiei", a spus preşedintele CNCAN, Vajda Borbala.

Testele de stres au fost cerute de Comisia Europeana si de Consiliul Uniunii Europene pentru toate centralele nuclearelectrice din UE dupa dezastrul de la Fukushima de anul trecut.