Pe o piata redinamizata de indici de consum si ai activitatii industriale mai buni decat previziunile analistilor, pretul petrolului a afistat o crestere neta la Bursa din New York, apropiindu-se de pragul psihologic de 100 de dolari/baril.

La New York Mercantile Exchange, barilul marca „light sweet crude” s-a tranzactionat marti cu 99,37 dolari/baril, in progres cu 1,23 dolari fata de cotatia de luni. Pe parcursul sedintei, cursul a atins 99,84 dolari/baril, cea mai ridicata valoare de la sfarsitul lunii iulie. „Cred ca piata va ramane volatila si agitata, dar este evident ca saptamana aceasta acest prag va mai fi atacat”, a estimat Matt Smith, de la Summit Energy. „Ceea ce nu inseamna ca exista suficiente motive economice pentru ca barilul sa se mentina la cote ridicate, dar este cert ca orice informatie pozitiva poate readuce pretul la o valoare de trei cifre”, a adaugat el.

In Statele Unite, vanzarile en detail au progresat cu 0,5% in luna octombrie, ceea ce confirma o incetinire, dar nu la nivelul anticipat de analisti. In regiunea New York, activitatea manufacturiera s-a stabilizat dupa cinci luni de scadere, potrivit indicelui Empire State, inscriindu-se in mod neasteptate pe o tendinta pozitiva.