Cursul petrolului a scazut puternic in deschiderea Bursei din New York, pe fondul unei piete marcata de amplificarea temerilor legate de evolutia zonei euro si de aprecierea considerabila a dolarului fata de moneda unica.


Astfel, in primele ore de tranzactionare, barilul „light sweet crude” (WTI) cu livrare in luna septembrie, a pierdut 3,35 dolari, pana la 88,48 dolari, la New York Mercantile Exchange (NYMEX). „Ingrijorarea generata de criza datoriilor din zona euro au pus capat ascensiunii pretului la aurul negru, sustinut saptamana trecuta de tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu”, au comentat analistii Commerzbank, care au mentionat, in context, influenta intaririi bancnotei verzi.

Aprecierea dolarului scade, in ochii investitorilor care au afaceri si in alte valute, atractivitatea achizitiilor de petrol, realizate in moneda americana. In fata dolarului, euro a coborat pana la 1,2075 dolari, cea mai mica valoare din ultimii doi ani. Moneda europeana s-a depreciat, de asemenea, fata de yenul japonez, ajungand la cel mai mic nivel din ultimii 11 ani, euro trecand sub 95 de yeni, pentru prima data din noiembrie 2000.