Sorin Minea, presedintele Romalimenta, Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara, anunta ca in urmatoarele trei luni se vor observa majorari de preturi de pana la 10-12% la produsele alimentare procesate.
 
"In ultima perioada, pretul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Asta inseamna produsul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. Nu la fiecare produs. In mod normal n-ar mai trebui sa creasca pretul la ulei si la zahar, pentru ca e productie primara, ar trebui sa se plafoneze pretul la paine, ar trebui sa scada sau sa ramana constant pretul la legume si fructe pentru ca vine perioada calda, dar la produsele procesate putem asista la cresteri de preturi care nu pot sa depaseasca un 10-12% daca, Doamne fereste, nu se intampla ceva pe plan european", a declarat Minea, potrivit Antena3.
 
Presedintele Romalimenta a precizat ca majorarile de preturi au inceput deja si se vor derula pe parcursul urmatoarelor 2-3 luni.
 
"Va fi o medie intre 8 si 10%. La cereale si la produse de panificatie spre toamna vom asista la o sistare de preturi si poate chiar la o reducere. La legume va urma o scadere", a adaugat el.
 
Minea considera ca nu se poate face nimic pentru stoparea preturilor la alimente, in conditiile in care tara noastra este dependenta de evolutia preturilor la nivel mondial.
 
"Atata timp cat bursa preturilor nu este in Romania, Romania se va alinia mai mult sau mai putin acelor preturi. Daca Romania ar avea o productie formidabila, un excedent, s-ar putea sa scada preturile pe piata romaneasca. Atata timp cat o parte din materiile prime sunt cumparate din Comunitatea Europeana. ..", a explicat el.

Rata anuala a inflatie a urcat in martie la 8,01%, de la 7,6% in luna februarie, in special din cauza majorarii cu 1,17% a preturilor marfurilor alimentare. Fructele proaspete s-au scumpit in martie cu 5,26% fata de luna anterioara, pretul cartofilor a urcat cu 6,59%, iar costul zaharului a crescut cu 6,05%. Scumpiri de peste 1% au fost inregistrate in martie si de faina (2,29%), paine (1,13%), alte legume si conserve de legume (4,29%), uleiul comestibil (1,04%) si mierea de albine (1,22%).