Dezastrele naturala din Japonia vor avea un impact negativ asupra produselor electronice, in conditiile in care industria nipona asigura 15%-20% din aceasta piata. Astfel, analistii anticipeaza ca preturile smartphone-urilor, al tabletelor PC, camerelor si jocurilor video se vor majora din acest motiv si vor avea loc si unele intarzieri ale livrarilor. Totusi, vanzarile nu vor fi afectate.
 
Jean-Philippe Dauvin, analist la compania Decision, a aratat ca industria nipona asigura 15%-20% din productia electronica mondiala, iar 30% din jocurile video, 40% din camerele video si aparatele foto si 15% din televizoarele vandute la nivel mondial sunt fabricate in Japonia.
 
"40-50 de fabrici de cipuri din cele 140 existente in Japonia sunt inchise. Componente precum cipurile DRAM si NAND sunt indispensabile tabletelor PC si aparatelor smartphone, dar si decodoarelor TV. Altele sunt incluse in ecrane plate sau baterii", a mai spus Dauvin.
 
In aceste conditii, analistul anticipeaza ca “in decurs de o luna, vor avea loc intreruperi in procesul de aprovizionare, preturile cipurilor vor creste, ceea ce va duce la majorarea preturilor produselor finite”. Un scenariu asemanator se preconizeaza si pentru camerele video, televizoarele si jocurile video fabricate in Japonia.