Fondurile europene se acorda discretionar, pe criterii politice, sunt si asa putini bani si sunt greu de accesat din cauza lipsei banilor pentru cofinantare. Cam asta au constatat in jur de 80 de reprezentanti ai autoritatilor locale din Banat si Oltenia, in cadrul seminarului intitulat “Solutii pentru administratiile locale in contextul crizei economice”, organizat la Timisoara de BTL Design, impreuna cu Federatia Autoritatilor Locale din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania si Asociatia Oraselor din Romania. Chiar daca evenimentul a avut loc in orasul de pe Bega, la acesta nu a fost prezent primarul “gazda”, Gheorghe Ciuhandu, dar au participat seful administratiei aradene, Ghoerghe Falca, secretarul de stat Stat pentru Reforma Administratiei Publice de la Ministerul Administratiei si Internelor si fostul primar de Lugoj, Marius Martinescu, dar si cel mai tanar primar din Romania la ora numirii, cel din localitatea timiseana Dudestii Noi, Alin Adrian Nica. In calitate de reprezentant al Asociatiei Comunelor din Romania, cel din urma s-a referit exact la problema alocarii fondurilor europene, operatiune influentata puternic de culoarea politica a eventualului beneficiar: “Alaturi de factorul extern, de criza mondiala, avem si factorul intern, o criza structurala a societatii romanesti. De aceea avem in judetul Timis cele mai proaste drumuri din tara si avem in judete din Moldova drumuri foarte bune. Ar trebui sa investim poate mai mult sau in aceeasi masura in zone cu potential mare de dezvoltare cum este judetul Timis, cum sunt judetele de vest ale Romaniei”. El a cerut infiintarea unui fond comun national, de cofinantare: “Legat de finantarile europene ar fi bine sa existe un fond de cofinantare national. In aceeasi directie, sa existe o scutire de TVA pe toate proiectele de finantare europene, si nu doar o rambursare”.

Parerea tanarului edil nu a prea fost pe placul edilului aradean Gheorghe Falca, in acelasi timp presedinte al Asociatiei Municipiilor din Romania dar si reprezentant al partidului la putere. “Suntem interesati in ceea ce priveste dezvoltarea administratiilor noastre. In ceea ce priveste finantarile europene, intr-adevar, ele nu sunt suficient accesate”, a spus Falca, reamintindu-i lui Nica faptul ca atunci cand s-au stabilit criteriile de acordare a finantarilor, ele au fost stabilite de Traian Remes, nu de pedelisti. “E clar ca atunci cand unii sunt la guvernare dau mai mult la aia, sa nu ne ascundem!”, a recunoscut Gheorghe Falca.

O alta problema care afecteaza puternic autoritatile locale romane in ultimii ani se refera la managementul deseurilor. Aderarea la UE a impus inchiderea aproape in totalitate a vechilor gropi de gunoi, cu efecte puternice asupra bugetelor micilor localitati. Danut Groza, primarul orasului timisean Sannicolau Mare din Timis, a spus ca “aceasta problema a deseurilor a devenit un sport national, solutiile trebuie sa le gasim foarte repede, si trebuie sa recunosc acest lucru, foarte multi dintre primari se confrunta inca cu aceasta problema.”