Creşterea exponenţială a numărului de cazuri de malformaţii congenitale, precum şi o stare de sănătate excesiv de degradată în rândul populaţiei - acestea sunt primele efecte negative apărute în Argentina.

Potrivit preşedintelui Bio România, Marian Cioceanu, (Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologica), s-au efectuat o serie de studii în America de Sud, în Argentina, în special în zonele unde, de circa 20 de ani, se cultivă intens soia şi porumb modificate genetic. Rezultatele relevă faptul că oamenii care consumă astfel de produse se expun riscurilor de apariţie a malformaţiilor congenitale.

Bio România consideră că ar trebui interzise atât producţia, cât şi importul de organisme modificate genetic. "Sunt tot felul de studii, dar şi o mare presiune din toate părţile (pentru cultivarea organismelor modificate genetic - n.r.), însă eu cred că orice om de bun simţ nu poate fi de acord că în cazul unui anumit soi de porumb modificat genetic, studiat şase luni, un an sau doi într-o fermă de cercetare şi testare şi lansat pe piaţă de maximum 20 de ani se pot cunoaşte efectele pe termen lung. În maxim 20 de ani nu poţi prevedea efectele pe care le poate avea planta modificată genetic peste 100 sau peste 200 de ani la generaţiile viitoare şi, din această perspectivă, este imposibil de cuantificat şi de arătat cu certitudine efectele negative", a explicat preşedintele Bio România, Marian Cioceanu, citat de Agerpres.

În prezent, statele membre ale Uniunii Europene încearcă să ajungă la un compromis în privinţa revizuirii legislaţiei pentru a oferi posibilitatea ca ţările să fie cele care să decidă restricţionarea sau interzicerea cultivării pe teritoriul lor a organismelor modificate genetic autorizate la nivel european, în principal în urma opoziţiei unor state precum Franţa, Germania sau Marea Britanie.

UE a importat în 2010 circa 40 de milioane de tone de alimente şi furaje care conţin organisme modificate genetic, peste 97% dintre acestea fiind utilizate în hrana animalelor în contextul semi-dependenţei industriei furajere a UE de importurile de soia şi porumb, potrivit datelor Eurostat.

În România, cadrul legal pentru implementarea legislaţiei europene a fost adoptat în totalitate în legislaţia naţională.