În vestul insulei britanice, după un val de pământ numit „digul lui Offa”, începe Țara Galilor, un loc unde istoria vie se îmbină cu lumea sofisticată de azi și unde fiecare piatră, apă, munte, sat sau fermă poartă cu sine o legendă. E țara unde dragonul roșu este simbol și unde identitatea națională s-a impregnat aproape în fiecare casă. Ținutul galilor este înzestrat cu zeci de castele, de golfuri spectaculoase, cu dealuri înverzite, mlaștini și munți, cu ferme și sate adormite și cu urme de minerit. Parcă mai mult ca în alte părți, Țara Galilor e o locație perfectă de petrecut în aer liber, pentru că natura are ce oferi.


Autostrada M4 pleacă din Londra și ocolește Bristolul, ajungând în sudul Țării Galilor, în zona sa cea mai industrializată, iar de aici perspectivele sunt diverse. E o lume total diferită de Anglia, pentru că galezii au știut să-și conserve valorile și acest aspect este palpabil odată cu pătrunderea tot mai mult în inima ținutului, acolo unde se aud foarte des expresiile Bore Da (Bună dimineața) sau Diolch (Mulțumesc). Mândri de trecutul lor și total diferiți de englezi, galezii nu se sfiesc să amintească vecinilor lor că ei sunt cei care i-au dat pe legendarul rege Arthur sau pe magicianul Merlin, personaje faimoase în insulă. Țara Galilor este un ținut muntos, plin de parcuri naționale, iar cele mai bune mijloace pentru parcurgerea acestora sunt mersul pe jos sau cu bicicleta montană. „Galezii pun mare preț pe mediu și o ieșire în aer liber valorează mai mult decât orice altceva”, susține Lorin Ștefănescu, un student român, stabilit cu familia la Cardiff.

Toate drumurile din ținut pleacă din capitală, Cardiff, unul dintre cele mai spectaculoase orașe din toată Marea Britanie, dacă ținem cont de schimbările prin care a trecut. Odinioară, urbea de pe malul Canalului Bristol era o localitate minieră posomorâtă. Înfățișarea sa de azi e cu totul altfel, pentru că aici are loc cel mai mare plan de modernizare din Europa, derulat în golful ce poartă numele orașului, care urmărește ridicarea nivelului apei prin construcția unui baraj. În ultimii ani, au apărut zeci de restaurante, hoteluri și săli de expoziție și, mai mult decât atât, Cardiff a devenit cel mai mare centru științific interactiv din Marea Britanie.

Țara parcurilor naturale

La vest de Cardiff se găsește al doilea oraș al Țării Galilor, Swansea, locul de baștină al celui mai mare poet galez, Dylan Thomas. Acesta caracteriza urbea sa ca fiind „un oraș urât, dar și încântător, cu case urâte și cu suburbii înecate în smog, construit pe locul unui splendid țărm șerpuitor”. Principala atracție de aici o constituie piața, unde gurmanzii se simt în largul lor, pentru că locul abundă în mâncăruri tradiționale.
Printre ele se găsește așa numita laverbread, o delicatesă făcută din alge și servită cu șuncă prăjită.

La nord de Swansea, călătorii se pot afunda în parcul național Brecon Beacons, cea mai mare atracție naturală țării. Punctul culminant al unei vizite aici îl reprezintă calea ferată îngustă, Brecon Mountain Railway, care trece printre dealurile ținutului Merthyr Tydfil. La vest de munții Brecon se găsește parcul Pembrokeshire, un loc cu multe castele, dar și cu o catedrală situată în cel mai mic oraș al Marii Britanii, St. Davis. Undeva, în interiorul regiunii, se află un sat, Bosherston, stăpânit de lacuri și de eleșteie cu nuferi, din care se spune că provine sabia regelui Arthur, Excalibur.
Înaintând spre nord, spre mijlocul Țării Galilor, vizitatorii sunt primiți de un ținut variat, cu plaje lungi și cu promontorii de unde se vede Irlanda. Nordul este însă extrem spectaculos, iar Parcul Național Snowdonia satisface cele mai exigente gusturi turistice. Calea ferată cu ecartament îngust, Ffestiniog, străbate mare parte din acest parc și urcă pe Snowdon, vârful de 1.085 de metri, cel mai înalt din Țara Galilor. Drumurile care trec prin Snowdonia oferă privitorilor imagini spectaculoase în trecătoarea Aberglaslyn. În zonă există un sat, Beddgelert, al cărui nume înseamnă „mormântul lui Gellert”, numele provenind de la câinele prințului Llewellyn, omorât din greșeală de stăpânul său după ce i-a salvat fiul din ghearele unui lup. În sudul Parcului Snowdonia, se poate admira cultura celtică în toată splendoarea ei, în orășelul Machynlleth. Aici poate fi văzută Celtica, o expoziție audiovizuală ce prezintă imagini și sunete din trecutul Țării Galilor.

Influențe gastronomice britanice și nu prea
Gastronomia galeză poartă în principal influențele britanice, dar există multe specialități locale. Sunt foarte populare carnea de miel și fructele de mare. O mâncare celebră o reprezintă Welsh rarebit, pâine prăjită acoperită cu un amestec de lapte, ouă, brânză, peste care se pune sos Worcestershire. Desertul favorit al galezilor îl reprezintă bara brith, o pâine umplută cu stafide și smochine ținute câteva ore în ceai, și pâine cu ghimbir.
Băutura preferată este, cum se putea altfel, berea. Cazarea în Țara Galilor este, ca în toată Marea Britanie, destul de piperată și pleacă de la 60 de euro camera pentru o noapte la un hotel de o stea. Pentru a ajunge în Țara Galilor din România este nevoie de o oprire obligatorie la Londra, din lipsa unei curse aeriene directe cu Cardiff. O cursă dusîntors costă în jur de 600 de euro.