UniCredit Tiriac Bank a lansat o gama de produse de finantare destinate proiectelor care beneficiaza de fonduri europene nerambursabile, pentru inceput fiind vizate patru masuri din Programul National privind Agricultura si Dezvoltarea Rurala.

Banca pune la dispozitia beneficiarilor scrisori de garantie bancara pentru avansuri, credite punte pentru operatiunile de decontare, credite de investitii pentru cofinantare si unele cheltuieli neeligibile, facilitati pe termen scurt pentru plata TVA, precum si produse de trezorerie destinate acoperirii riscului valutar rezultat din diferentele de curs de schimb.

Printre proiectele care pot beneficia in prezent de finantare nerambursabila se numara modernizarea fermelor agricole, cele incadrate in industria de procesare agroalimentara si in industria usoara, activitati mestesugaresti, servicii pentru populatia rurala, precum si sprijinirea turismului rural.

Scrisoarea de garantie bancara este necesara incasarii avansului de la autoritati, iar valoarea acesteia poate acoperi 100% sau 110% din avans, in functie de programul operational in care se incadreaza.

Durata maxima de implementare a unui proiect este de 24 sau 36 de luni, iar astfel creditul punte asigura necesarul de finantare pana la momentul incasarii sumelor nerambursabile si poate acoperi integral valoarea acestora.

De asemenea, creditul pentru investitii este destinat acoperirii cofinantarii, atat a cheltuielilor eligibile, cat si a cheltuielilor neeligibile, in proportie de 75% din valoarea acestora.

In ceea ce priveste facilitatea pe termen scurt, instrumentul poate fi utilizat pentru cheltuieli curente, indeosebi pentru plata TVA, considerata cheltuiala neeligibila.